Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Bert Karlsson hotar Migrationsverket med stämning

Bert Karlsson.
Bert Karlsson. Other: Anna Svanberg/TT

Enligt Migrationsverket ska alla privata asylboenden vara avvecklade nästa år. Entreprenören Bert Karlsson planerar en stämning som en följd av utvecklingen.

Bland annat kriget i Syrien innebar en kraftig ökning av flyktingar till Sverige. I slutet av 2015 hade nästan 163.000 personer sökt asyl i Sverige. Flyktingvågen ökade behovet av tillfälliga asylboenden – ATB-boenden – som Migrationsverket upphandlar för att kunna placera asylsökande.

I dag är behovet av asylboenden är inte lika stort och många av Migrationsverkets boenden står tomma. Ekot rapporterar att myndighetens mål är att alla privata asylboenden ska vara avvecklade nästa år. Även vissa av myndighetens egna lägenheter och boenden sägs upp. 

Bert Karlssons bolag Jokarjo AB är en av de privata aktörer som tjänat pengar på flyktingvågen. Men verksamheten påverkas nu av Migrationsverkets avveckling av privata asylboenden.

– Det är sjukt. Morgan Johansson säger att de ska göra det billigare men de gör det fem gånger dyrare än vad det behöver vara, säger Bert Karlsson till DN.

Avvecklingen har lett till att Bert Karlsson nu stämmer Migrationsverket. Han anser att myndigheten har gjort sig skyldig till avtalsbrott och gått emot sitt eget regelverk.

– Vi håller på med stämningen nu, och flera andra med mig. Det kommer bli en stämning på många miljoner och jag vet flera fall som Migrationsverket kommer att förlora, säger Bert Karlsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.