Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 01:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/bert-karlssons-bolag-forlorade-tvist-mot-livets-ord/

Ekonomi

Bert Karlssons bolag förlorade tvist mot Livets Ord

Bert Karlsson. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Entreprenören Bert Karlssons bolag Jokarjo tvingas betala mer än 800.000 kronor till Livets Ord fastighetsbolag. När bolaget flyttade ut ur lokalen ska församlingshemmet ha varit ostädat och nycklar saknades. 

Enligt motparten ska det ha funnits ”en hotbild” från Bert Karlssons sida – men han håller inte med. 

– Det var inte bestämt att vi skulle flytta ut, säger Bert Karlsson. 

Rätta artikel

2014 började Bert Karlssons flyktingbolag Jokarjo hyra ett församlingshem av Livets ord fastighetsbolag. Syftet var att hyra lokalen, som ligger norr om Uppsala, för att senare upplåta den till Migrationsverket som flyktingboende. 

Ett år senare sades hyresavtalet upp och lokalen började hyras ut till en av Jokarjos konkurrenter. När det väl var dags för Jokarjo att flytta ska skicket på lokalen ha varit undermålig. Dels saknades en grundstädning men likaså ska brister ha funnits som krävde bland annat reparation, utbyte eller målning, uppger Livets Ord fastighetsbolag i domen vid Skaraborgs tingsrätt. 

Enligt hyresavtalet var Jokarjo tvunget att återställa lokalen i ett bra skick innan flytten. Men bolagets ägare, Bert Karlsson, hävdar att det aldrig var bestämt att de skulle flytta ur lokalen. 

– Det andra företaget flyttade plötsligt in i lokalen och då hade vi kvar våra saker där, vi hade en bra relation med de som driver församlingshemmet, men när det nya bolaget kom in i bilden blev det en annan fråga, säger han till DN. 

I domen skriver Jokarjo att parterna förhandlade om ett fortsatt samarbete i lokalerna, under juni 2015. Dessutom ska nycklar till boendet ha saknat när Jokarjo skulle flytta. Därför bytte Livets Ord ut låset vilket de vill ha ersättning för. Enligt dem ska det ha funnits en hotbild från Bert Karlsson vilket gjorde låsbytet nödvändigt. Men eftersom det inte var helt säkert att bolaget skulle flytta fanns det ingen anledning att lämna in samtliga nycklar, menar Bert Karlsson.

– Vi hade tvister om avtalet och var dumma som inte överklagade till Förvaltningsrätten, i så fall hade vi vunnit är jag säker på, men vi hade jävligt mycket att göra och hann inte, säger han. 

Ungefär två månader efter att hyresavtalet sagts upp beslutade Livets Ord att städa lokalen på egen hand. Orsaken var att en buss med flyktingar skulle anlända till församlingshemmet bara några dagar efteråt. 

Bert Karlssons bolag döms nu att betala över 800.000 kronor till Livets Ord fastighetsbolag. Dessutom ska 394.000 kronor betalas i rättegångskostnader för motparten. Dock slipper de betala ersättning för brister i flyttstädningen, bortsett från slitagedelen. 

– Vi kommer ta upp frågan med Migrationsverket, vi kommer ha möten, säger Bert Karlsson. 

DN söker Livets Ords fastighetsbolag för en kommentar. 

Läs mer: Bert Karlsson-företag stäms av Livets Ord 

Läs mer: Bert Karlsson stämmer Skara på miljonbelopp