Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 18:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/besked-i-fn-nordkoreas-jarnvag-far-undersokas-av-sydkorea/

Ekonomi

Besked i FN: Nordkoreas järnväg får undersökas av Sydkorea

Järnväg i Nordkorea 2014.
Järnväg i Nordkorea 2014. Foto: David Guttenfelder/AP

Sydkorea har fått klartecken att besiktiga de delar av Nordkoreas järnväg som i en framtid planeras att kopplas ihop med Sydkoreas. Beslutet i FN blir ett undantag från de internationella sanktionerna mot Nordkorea, men gäller endast själva inspektionen av spåren och inte de reparationer som också behövs.

Torbjörn Petersson
Rätta artikel

Förutom att en undersökning krävs om järnvägssystemen i länderna ska sammanfogas tros FN-beslutet kunna påverka Nordkorea att återuppta samtalen om avveckling av kärnvapen med USA. Nordkorea drog sig tidigare i november ur dessa diskussioner.

– USA har funnit det svårt att vägra en inspektion av järnvägen. Det verkar som att de tillåter en undersökning för att locka Nordkorea tillbaka till förhandlingsbordet, säger en diplomatisk källa till den sydkoreanska tidningen Chosun Ilbo.

I förra veckan lovade en sydkoreansk arbetsgrupp vid ett möte med amerikanska tjänstemän i Washington att en undersökning av järnvägen kan göras utan att bryta mot FN-sanktionerna.

Förhandlingar ska nu påbörjas mellan länderna på Koreahalvön när inspektionen kan starta. Sydkorea hoppas kunna påbörja den redan nu i veckan och räknar i så fall med att avsluta besiktningen inom två, tre veckor.

Däremot måste moderniseringen av det nordkoreanska järnvägsnätet vänta.

Blåa huset, Sydkoreas presidentpalats, välkomnar FN:s besked, men säger i en kommentar att Sydkorea räknar med att varje projekt mellan länderna på Koreahalvön behöver amerikanskt godkännande.

Läs även: Bönderna flyr fälten