Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 03:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/besked-om-metros-rekonstruktion/

Ekonomi

Tidningen Metro klarar sig undan konkurs

Tidningen Metro klarar sig undan konkurs, får förlängd rekonstruktion. Foto: Magnus Hallgren

Tidningen Metro klarar sig undan konkurs. De två bolagen bakom tidningen får ytterligare två och en halv månad på sig att reda ut krisen. 

Tingsrätten i Stockholm meddelar på fredagseftermiddagen att de två bolagen bakom tidningen Metro beviljas förlängd rekonstruktion. Det innebär att de har ytterligare två och en halv månad på sig att reda ut krisen.

– Man har följt allt väsentligt i den plan som finns. Sedan återstår vissa åtgärder som de beskrivit hur de ska gå vidare med för att komma tillrätta med de här problemen, säger tingsfiskal Filip Lindström om varför tingsrätten valt att bevilja förlängningen.  

Nu har bolagen fram till månadsskiftet mellan september och oktober på sig innan rekonstruktionen upphör. De kan begära om förlängning igen men då krävs ”synnerliga skäl”, enligt Filip Lindström. 

– Det behövs någonting mer helt enkelt, det är svårare att få en förlängning i det stadiet, förklarar han. 

Metro består av två bolag som båda är under rekonstruktion. Det ena är ägarbolaget Metro Media och det andra är Tidnings Aktiebolaget Metro. 

Det var i slutet av juni som rekonstruktören Helena Ståbi begärde att få ytterligare tre månader på sig. Hon har i sina yttranden till tingsrätten drivit linjen att Metro hittills gjort vad de sagt att de ska göra under rekonstruktionen och att de lyckats få till ”betydande besparingar”. 

Bland annat pekar man på sänkta tryck- och distributionskostnader, och inte minst sänkta personalkostnader. Sedan rekonstruktionens början, i slutet av mars, har antalet anställda i de två bolagen minskat från 140 till 23. 

– Det kommer att vara fortsatt jobbigt för de som jobbar kvar, konstaterar Ulrika Hyllert, ordförande för Svenska Journalistförbundet, SJF.

– Det har varit många olika besked, men nu finns det inte många journalister kvar, tillägger hon.

Rekonstruktionen innebär att de som jobbar kvar ska få sin lön som vanligt. De som däremot blivit uppsagda och är arbetsbefriade under uppsägningstiden, får sin lön via den statliga lönegarantin.

Frilansarna får dock vänta med att få ersättning till dess att rekonstruktionen eventuellt lyckas. Då kommer de sannolikt få ut en mindre del av sina fordringar.

Listan över Metros borgenärer, de som bolaget har skulder till, är lång. Det är allt från telekombolag och kommuner till frilansjournalister och illustratörer. Den enda av dem som hittills motsatt sig rekonstruktionen är Skatteverket som bestred tidningens ansökan om förlängning. 

Myndighetens handläggare i ärendet, Ingela Johansson, vill inte svara på frågor om ställningstagandet. I stället hänvisar hon till det senaste yttrandet som Skatteverket gjorde för lite mer än en vecka sedan.

”Under den period som hittills passerat har bolaget såvitt Skatteverket kan bedöma fortsatt gå med förlust”, skriver Ingela Johansson där. 

”Som Skatteverket ser det finns det i dag över huvud taget ingen plan för hur verksamheten ska rekonstrueras, i vart fall ingen plan som kommit borgenärerna tillhanda” skriver hon vidare.

Förra året gick ägarbolaget Metro Media House back med över hundra miljoner kronor. Resultatet för perioden januari–juli i år är minus 25,8 miljoner. Bara juni månad har kostat nära en miljon kronor.