Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-28 00:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/beslut-i-ilija-fallet-pa-onsdag-bekraftar-aklagaren/

Ekonomi

Besked i Ilija-fallet på onsdag bekräftar åklagaren

SBB:s vd Ilija Batljan.
SBB:s vd Ilija Batljan. Foto: Johan Jeppsson/TT

Under onsdagen kommer Ekobrottsmyndigheten med nya besked i utredningen mot SBB-vd:n Ilija Batljan, bekräftar åklagaren för DN.

Det är två veckor sedan fastighetsbolaget SBB:s vd och grundare Ilija Batljan, tillsammans med flera andra misstänkta, greps och anhölls i en utredning om grovt insiderbrott. 

Dagen efter gripandet försattes Ilija Batljan på fri fot. Innan veckan var slut var samtliga sex som greps frisläppta men fortsatt misstänkta.

Detaljerna i fallet har varit knapphändiga och åklagaren Thomas Langrot har varit fåordig om de misstänka. 

Åklagaren bekräftar nu för DN i ett sms att det ska komma ett besked under onsdagen, men utan att gå in på närmare detaljer om vad det rör sig om. 

Batljans advokat Filip Rydin tror på på ett positivt besked för sin klients del. 

– Sammantaget säger jag bara att det skulle förvåna mig ypperligt om den där förundersökningen avseende Ilija inte läggs ner, säger han. 

Åklagaren har belagt de misstänkta och deras försvarare med yppandeförbud, vilket betyder att de inte får uttala sig om förundersökningen eller vad som sagts i förhören. 

Enligt DN:s uppgifter finns det omständigheter i utredningen som tyder på att alla inblandade inte kommer att ges samma besked. Flera av de misstänktas försvarare säger också till DN att de inte fått någon information från åklagaren om att ett besked skulle vara på gång. 

Advokat Henrik Olsson Lilja, som företräder en av de misstänkta efter att denne velat byta offentlig försvarare, har inte hört något om att ett beslut ska fattas beträffande just hans klient. 

– Jag har inte fått något sådant besked, men det kan jag inte tolka åt något håll egentligen. Ett beslut kommer att fattas på onsdag, sedan får vi se om det avser alla eller bara en del, säger Henrik Olsson Lilja.

Läs även: Så gick Batljan från partiledare till brottsmisstänkt fastighetskung