Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Betala skatt - vinn en lyxbil

Chevrolet Corvette Z06 - kanske blir den en vinst för skattesmitare i Portugal?
Chevrolet Corvette Z06 - kanske blir den en vinst för skattesmitare i Portugal? Foto: Paul Sancya/AP

Betala skatt och vinn en lyxbil värd 800.000 kronor. Portugals regering tar till nya grepp för att få landets skattesmitare att be om kvitto när de handlar. En femtedel av landets ekonomi beräknas vara svart.

Det nya systemet innebär att portugiserna ska be om kvitton när de köper olika varor och tjänster som livsmedel och hårklippning som sedan går att registrera, skriver Europaportalen.se.

Sedan kan de delta i regeringens utlottningen av lyxbilen som sker varje vecka med start i april, förutsatt att deras personliga skattenummer står angivet på kvittot.

Portugal är en av länderna i EU som har drabbats hårdast av finanskrisen och en femtedel av landets ekonomi beräknas vara svart. Genom att locka med (skattefria) lyxbilar hoppas regeringen kunna dra in 18 miljarder kronor.

I Slovakien existerar redan ett liknande lotteri där högsta priset är motsvarande 90 000 kronor, skriver Europaportalen.se.

En uträkning av den österrikiske ekonomiprofessorn Friedrich Schneider visade att den svarta ekonomin i Europa uppgår till 18,5 procent, motsvarande,18.500 miljarder kronor, av 31 länders samtliga ekonomier. Svensk ekonomi på plats 20 med 13 procent av bruttonationalprodukten. Största andel skattesmitare har Bulgarien med 31 procent.

Enligt Schneider förekommer svarta pengar framför allt inom byggsektorn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.