Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-10 04:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/betydligt-fler-hemleveranser-for-postnord-i-coronatider/

EKONOMI

Betydligt fler hemleveranser för Postnord i coronatider

E-handelns omsättning i Sverige uppgick till 87 miljarder 2019.
Foto: Hasse Holmberg/TT

Trots den pågående covid-19-epidemin där svenskar uppmanas att stanna hemma och att Postnord stoppat leveranser till flera länder uppger företaget att situationen fortfarande är hanterbar även om man ser ett ökat antal hemleveranser.

– Vår apparat fungerar, säger Arne Andersson, nordisk e-handelsrådgivare på Postnord.

Under de senaste dagarna har flera medier kunnat rapportera om den extraordinära situation Postnord ställs inför under coronaepidemin. Under tisdagen kunde GT rapportera att Postnord utlyst 1.200 sommarvikariat, och dagen innan kunde Hallandsposten berätta att sms gått ut till extraanställda i hela landet där de tillfrågas om de har möjlighet att täcka upp för sjuk personal.

Till DN säger Arne Andersson, nordisk e-handelsrådgivare på Postnord, att man märker av att pakethyllorna i butikerna är glesare och att antalet hemleveranser ökat kraftigt. Han menar dock att situationen fortfarande är hanterbar.

– Vår apparat fungerar. Jag får dagliga morgonrapporter och hittills känner jag mig trygg.

Det är framför allt inom vissa kategorier av produkter som man ser en tydlig uppgång.

– Vi ser en minskning när det gäller butikdistribution men däremot är det en otrolig uppgång när det gäller apoteksvaror och hälsoprodukter.

Enligt Arne Andersson blir dock inte trycket på Postnord lika stort som man kan förvänta sig, på grund av att man ser minskningar inom andra typer varor.
– Det är bland annat när det kommer till kläder och skor som det skett en minskning. Men försäljningar av andra produkter går relativt bra i sammanhanget, för köksprodukter såg vi till exempel en jättehamstring under ett tag. Det är plus minus noll kan man säga. Men vi ser att antalet hemleveranser ökar kraftigt.

E-handeln har ökat kraftigt i Sverige under de senaste åren och 2019 uppgick e-handelns omsättning i Sverige till 87 miljarder kronor, enligt Postnords e-barometer för 2019. Och det är just apoteksbranschen som växer allra snabbast. Årstillväxten 2019 uppgick till fem miljarder kronor, en uppgång med 36 procent jämfört med året innan.

Ämnen i artikeln

Postnord
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt