Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Betygssystem upprör poliser

Poliser i Västra Götaland är missnöjda med att de får betyg av sin arbetsgivare.
Poliser i Västra Götaland är missnöjda med att de får betyg av sin arbetsgivare. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ett nyinfört betygssystem som används i lönesättningen har rört upp känslor inom polisen i Västra Götaland rejält. Poliserna får betyget A, B eller C, där C är bäst och ger en lite större löneökning.

– Jag vet många som har gått hem och gråtit, säger Anders Holmström på utredningsavdelningen i Skövde till P4 Skaraborg.

– Man bryr sig inte om pengarna utan det är känslan att bli nedvärderad. Är det någon chef som kan ta tag i det här, så bromsa det nu innan det blir en katastrof.

Över 3 000 poliser i regionen ska få sitt betyg i dagarna. Den som vill ha en utförlig motivering får dock vänta till i höst.

Lars Bergman som är vice ordförande i Polisförbundet är kritiskt till betygssystemet.

– Betygssystem av den här modellen är inget vi ställer oss bakom. Man har ju ingen aning om vad betygen baseras på. Är det hur många ordningsböter poliserna delar ut, hur många fartkontroller de har genomfört eller är det något helt annat? säger han till DN.

Enligt Lars Bergman är problemet med betygsystemet både själva formen av det och att poliserna inte får reda på hur lönerna motiveras.

– Man har inte meddelat på vilka grunder lönen är satt och det är jätteolyckligt. Lönen ska sättas genom en dialog mellan facket och arbetsgivaren och lönekriterierna ska vara något som båda parter står bakom.

Polisens ledning i Västra Götaland förklarar systemet med att man hamnat i tidsnöd efter lönerevisionen.

– Vi var tvungna att hitta ett system som gjorde det enkelt, tyvärr kanske för enkelt. Naturligtvis ska vi utveckla lönesättande samtal, det drar vi lärdom av efter den här processen, säger biträdande länspolismästaren Morgan Orvenholt, enligt TT.

Det här är inte första gången i år som polisens löner hamnar i fokus. Då förhandlingarna om lönerna kollapsat helt har poliser runt om hela landet protesterat mot de låga ingångslönerna genom att parkera sina bilar på offentliga platser. Den 24 augusti ska även poliser från olika delar av Sverige samlas i Kungsträdgården i Stockholm för att protestera.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.