Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 14:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/bicky-chakraborty-marken-forsvann-under-fotterna/

Ekonomi

Bicky Chakraborty: ”Marken försvann under fötterna”

Bicky Chakraborty, ägare Elite Hotels
Bicky Chakraborty, ägare Elite Hotels Foto: Ann Jonasson Lignercrona

Hotellkungen Bicky Chakraborty har stått i kriser förr, men den här är ”omänsklig” och gör att företaget går med förlust för första gången på 40 år.

– Det blir aldrig mer som förr. Vi måste hitta nya kunder, ändra priserna och borde nog renodla koncernens delar för att bli effektivare. 

På ett sätt sluts cirkeln. När Bicky Chakraborty som 22-åring kom till Sverige började han tjäna pengar genom att hyra ut tomma studentlägenheter. Det var en vinst för alla inblandade. Nu 54 år senare tvingas hans Elite Hotels att hyra ut rum som ett sätt att övervintra en virusattack.

– Nöden har ingen lag, och vi kan ju inte ta ut marknadspriser men vi gör i alla fall lite nytta samtidigt. Det kan vara långtidsboenden, men vi hyr också ut till sjuksköterskor som inte orkar åka hem mellan passen.

Han insåg allvaret på ett styrelsemöte den 10 mars, där det rapporterades om massiva avbokningar på de 39 hotellen. Fallet blev snabbt och djupt:

– 90-talets ekonomiska kris var tuff, men den här är nästan omänsklig, för nu härskar rädslan. Folk har inte velat resa, inte vågat ta in på hotell. En beläggningsgrad på normalt 68 procent blev 19 procent på kort tid i april. Jag har känt det som om marken har försvunnit under fötterna. 

Bicky Chakraborty är fortfarande ensam ägare till koncernen, som innehåller hotellen, fastigheter och 41 pubar i Bishops Arms-kedjan och i fjol omsatte 2,5 miljarder. 

– Hur man än vrider och vänder på det kommer 2020 att ge en gigantisk förlust – vi räknar med att resultatet försämras med uppemot 550 miljoner kronor. Det blir första förlusten på 40 år – och då har vi ända genomlevt andra kriser.

Ett av koncernens 39 hotell ligger i gamla Saltsjöqvarn i södra Stockholm
Ett av koncernens 39 hotell ligger i gamla Saltsjöqvarn i södra Stockholm Foto: David Schmidt

Av de 2.500 fast anställda i koncernen har hälften sagts upp, resten har olika grader av korttidspermittering. Bicky Chakraborty kan inte föreställa sig att saker blir normala igen, alltså helt som före pandemin, i alla fall inte under det närmaste året.

– Vi vet hur man hanterar pengar och har aldrig gått och trott att ”the sky is the limit”. Nu får vi ännu en påminnelse om det. Så jag tror att vi ett försprång – vi har mycket pengar i kassan och är lågt belånade. 

Bicky Chakraborty hoppas att ”det nya normala” infinner sig senast september-oktober, då vill han igång - sedan handlar det om att ”improvisera, hitta nya idéer”.

– Vi kommer att få se nya resmönster, färre kommer troligen att välja flyget. Vi måste rikta in oss mer på inrikes resenärer, locka kunder som inte bott oss tidigare, ändra prisbilden. Våra intäkter kommer att minska rejält så absolut högsta prioritet är att skaffa en ny kostnadskostym.

– Men om vi kan hantera den här situationen, så kan vi nog relativt snabbt vara på fötter igen. Och ja, planen är definitivt att behålla alla hotell.

Bild 1 av 2 Bicky Chakraborty, ägare Elite Hotels
Foto: Ann Jonasson Lignercrona
Bild 2 av 2 Bicky Chakraborty, ägare Elite Hotels
Foto: Ann Jonasson Lignercrona

Han menar att det kan vara en sanning även för landet Sverige:

– Fundamentet är bra, vi har låga räntor och jag tycker att regeringen har gjort det bra genom att gå in med så massivt stöd. Det är rätt att ge i grunden välmående företag en fair chans, det är svårt att starta nya.

Bicky Chakraborty har i fyra decennier byggt en koncern som överlevt när andra kedjor försvunnit, som år efter år visat hög lönsamhet och gjort honom till en rik man. Men nu vill han skruva på konceptet:

– Jag tror att vi ska fundera ordentligt på att renodla verksamheten - hotellen, pubkedjan och fastighetsrörelsen. Jag tror att vi skulle kunna få en effektivare drift och bättre lönsamhet om de fick drivas var för sig. Det kan vara dags att starta om.

Vad har Sverige lärt av pandemin?

– Alla har nog insett att hälsovården är viktig, och att vi måste satsa ännu mer på den.

Läs hur andra företagsledare vill gå vidare efter pandemin

Clas Ohlson har lärt sig att springa fortare 

BRA ska hårdbanta - och bli bra igen 

”För sårbart bara sälja kaffe” 

SSAB: ”Vi måste fortsätt minska utsläppen” 

Skandiabanken: ”Uppdämt behov av konsumtion”

Ämnen i artikeln

Företagande
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt