Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Bill Gates utvecklar superkondom

Foto: Pontus Lundahl/TT

Den amerikanske datorpionjären Bill Gates, 58, har sponsrat forskare som ska tillverka en kondom av ”supermaterialet” grafen.

Det fiffiga med den nya kondomen är att den kommer att vara extremt tunn, men betydligt starkare än dagens gummi.

– I dag är kondomer 0,03–0,04 millimeter tjocka, men vi kommer att kunna göra dem 0,01 eller 0.02 millimeter i stället, en enorm förbättring, säger Aravind Vijayraghavan, expert på nanomaterial vid University of Manchester till Sveriges Radio.

Det var i mars förra året som Bill & Merlinda Gates Foundation – världens största välgörenhetsorganisation – erbjöd cirka 700.000 kronor till den eller de forskare som kunde producera en kondom som maximerade njutningen – för att den skulle användas i högre utsträckning än dagens kondomer. Kondomen skulle också vara säkrare än de som är gjorda i latex eller plast.

Ett forskarlag vid University of Manchester hade ett förslag som Bill Gates ansåg vara extra intressant. Forskarna vill tillverka en kondom av grafen (uttalas grafén). Det är ett material som består av ett enda lager kolatomer inordnade i et mönster, liknande ett hönsnät. Grafen är tätt, mycket tunt, genomskinligt och böjligt. Det är också mycket starkt.

Den kondom som utvecklas kommer att bestå av grafen och gummi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.