Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Billig säng klarar sig bäst i test

Är Hästens dyra, blåvitrutiga säng lika fantastisk som i tevereklamen? Hur står sig en Dux för 20.000 kronor jämfört med en från Ikea för 2.795 kronor? DN har testat åtta olika märken i skilda prisklasser. Slutsats: att köpa en dyrare säng lönar sig inte.

Svenskarna har blivit ett sängköpande folk. Inga andra länder i världen matchar Sverige - förra året köpte vi 650.000 sängar. Av dessa svarade de dyra Dux och Hästens för 15 procent av försäljningen.

Men inför ett sängköp kan vem som helst bli sömnlös. I reklamen utmålar tillverkarna sina sängar som underverk i stryktålighet och komfort. Detta understryks med garantier på 20-25 år, eller rent av livstid. De höga priserna får dock många konsumenter att tveka och en hel del blir också besvikna när deras dyra investering inte motsvarar förväntningarna.

Många klagar i butiken och får nya varor. Några går till Allmänna reklamationsnämnden. I fjol tog nämnden upp 53 sängärenden, 17 av dessa avgjordes till konsumentens fördel.

DN Konsument får ofta samtal från läsare som vill veta vilken säng som är bäst. Därför har vi tillsammans med undersökningföretaget Consumer content låtit göra ett utförligt test av sängar från åtta olika tillverkare. Vi gav uppdraget till IFP Research i Mölndal och till Sveriges provnings- och forskningsinstitut, SP, i Borås. I sina laboratorier skulle de ta reda på hur sängarna tål olika påfrestningar, madrassernas förmåga att fördela kroppsvikten när man ligger och hur sängarnas fjädrar förändras, "utmattas", med tiden.

Resultaten av testerna är i många fall överraskande, som sammanställningen intill visar.

Samtliga testade sängar är av typen rammadrass. De har en under- och översektion med spiralfjädrar, träram i gran eller furu och stoppning av olika material och i olika tjocklek. De valda modellerna representerar de mest sålda i mellanprissegmentet ur respektive tillverkares sortiment. Sängarna i testet är alla mjuka - vi ville ha de mjukaste som finns från de olika tillverkarna. Mätningar visade senare att mjukhet/hårdhet kan skilja rätt ordentligt mellan märkena.

Till alla sängar säljs också mer eller mindre tjocka bäddmadrasser. De finns i olika prisklasser - från ett par hundra på Ikea till 9.000 kronor som den dyraste kostar från Dux. Men eftersom konsumenten kan köpa vilket märke som helst till sin rammadrass valde vi att enbart testa själva sängen.

Laboratorierna lät på olika sätt sängarna vara med om det mesta. Alltifrån utmattningsprov av liggytan och själva sängen till stötprovning, tryckfördelningsmätningar och kontroller av hur ribbor, ramar och fjädrar klarar sig. Testerna lades upp så att man skulle kunna se eventuella förändringar efter 10-12 års normal användning. Det kan man exempelvis få fram genom att en 140 kilo tung trumma rullas fram och åter 45.000 gånger över liggytan. Utmattningen i själva sängen kan provas genom att man mitt i madrassen trycker en kraft motsvarande 100 kilo - 20.000 gånger.

En säng ska förstås även klara att barnen hoppar i den. Därför arrangerades en stötprovning med en 35-kilosvikt som fick släppas gång på gång från 30 centimeters höjd ovanför liggytan på sex olika ställen.

Det som gör en säng skön att sova i är dess förmåga att fördela kroppsvikten. Därför lät laboratoriet i Mölndal en 30 kilo tung ellipsformad "intryckskropp" ligga i sängen på ett "underlakan" i form av en tryckmatta med 2 300 registrerande mätpunkter. Viktigast är sängens centrum eftersom det är den del där större delen av kroppen ligger. Därför gavs dessa mätvärden större betydelse än de för fot- och huvudändan.

IFP Research kunde konstatera stora skillnader mellan de olika märkena. Samtidigt påpekar testarna att dessa skillnader med stor säkerhet kan kamoufleras med en bra bäddmadrass.

Resultatet från de olika testmomenten viktades och omsattes i en betygsskala 1-5, där 5 är högsta betyg. När poängen räknades samman var det varken Dux modell "2003" för 20.000 kronor eller Hästens "Excel" för 15 400 kronor som blev vinnare. Testvinnare blev i stället den betydligt billigare "Svane Hilton" från Ekornes. Den kostar 4.990 kronor och vann på sin överlägsna tryckfördelning - här var Duxsängen allra sämst.

Det kan noteras att Dux och Ekornes har nästan samma grad av mjukhet, skillnaden i tryckfördelning beror alltså inte på det.

Hästens kom på andra plats i slutbedömningen före Jensens "Ambassadör" och Ekens "RM1".

Minst förändring i liggytan efter provning visade Hilding Anders och Wonderland, de förändrades bara sju millimeter, vilket kan jämföras med Hästens 13 och Ekens 14 millimeter. Hilding Anders fick också toppbetyg när utmattningen av fjädrarna mättes, tätt följd av Hästens. Ekornes visade störst förändring, tätt följd av Ikea. Dux var den enda som blev hårdare efter provningen.

Men att en säng uppvisar bra betyg i enskilda moment hjälper inte om sängen inte håller. Det som drog ned betyget rejält för Wonderland, Hilding Anders och Jensen var att de allihop fick skador på bottenribborna som lossnade, sprack eller gick av.

Slutsatsen av testet är att det inte lönar sig att köpa någon dyrare säng. Kanske är det en bra idé att i stället toppa sin Ekornes eller Ikea med en lyxig bäddmadrass från Hästens eller Dux?

- Nej, det är att tänka kortsiktigt, anser Bo Wadling, ansvarig för Möbelfakta på Textil- möbelindustriförbundet. Han deltar i arbetet med en europeisk standardisering av sängar.

- Mjuka, tjocka bäddmadrasser kan nog vara skönt i början, men de säckar ihop så småningom. Bäddmadrassen är en typisk svensk eller norsk idé, på kontinenten har man ingen, bara en tunn del för att lägga om lakanen. Sängen ska vara tillräckligt bra ändå, utan något extra ovanpå.

Garantin då? Den är bara ett försäljningsargument för att locka kunder. Om man läser noga vad den innebär slås man av alla undantag. Den långa garantin omfattar bara ramen och fjädrarna. Om något går sönder görs ofta åldersavdrag när felen ska åtgärdas. Garantin gäller bara fel vid "normal" användning och dit räknas inte att barnen använt sängen som studsmatta.

Men det är varken ramen eller fjädrarna som brukar gå sönder, utan tyg som slits, delar som lossnar och andra problem. Det säger Peter Beréus på sängbutiken Sängmakarna i Stockholm, till Consumer content:

- Här gäller enbart konsumentköplagen, vilket betyder två års garanti hos de flesta tillverkarna. Dux, Jensen och Wonderland är dock mer generösa med en generell garanti på fem år.

Ekornes slopade för en tid sedan sin livstidsgaranti och gick ner till 15 år. Den förklaring, som företagets marknadschef Stina Bredal, ger till Consumer content är att man vill markera att det då är dags att köpa ny säng.

Bild

Ekens RM1.

Ikea Svaneholm.

Hilding Anders Family Pocket.

Ekornes Svane Hilton.

Hästens Excel.

Dux 2003.

Wonderland Harmony.

Jensen Ambassadör.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.