Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Billigare flygresor sänkte inflationen

Priserna på flygresor sjönk i augusti. Arkivbild
Priserna på flygresor sjönk i augusti. Arkivbild Foto: Carl Bredberg

Kronan faller fem öre mot både euron och dollarn efter en svag underliggande inflation i augusti, enligt Statistiska centralbyrån.

Inflationstakten, enligt måttet KPIF, var i augusti 2,2 procent, vilket är samma nivå som i juli.

Lägre priser på paketresor och utrikes flygresor bidrog till prisnedgången. Dessutom sjönk priserna på livsmedel, vilket drog nedåt.

Samtidigt motverkades prisnedgången av högre priser på bland annat kläder och el.

Månadsförändringen var minus 0,2 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

I KPIF, som är det mått som används för Riksbankens inflationsmål, är effekterna av ändrade bolåneräntor borträknade.

Den totala inflationstakten, enligt måttet KPI, uppgick i augusti till 2,0 procent, jämfört med 2,1 procent månaden före. Månadsförändringen var minus 0,2 procent.

Inflationstakten är förändringen av konsumentpriserna i årstakt, det vill säga jämfört med motsvarande månad året före. Med månadsförändring menas just prisförändringen mellan två månader.

KPIF exklusive energipriser, ett mått på den underliggande inflationen som Riksbankens direktion ofta hänvisar till då man motiverar den rekordlåga räntan på minus 0,50 procent, ligger i årstakt på 1,2 procent i augusti.

Läs även: Därför sjunker kronan i värde 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.