Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Billigare SAS-biljetter utan bagage

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Från och med 8 september blir SAS och lågprisflygbolagen allt mer lika. SAS inför SAS Go Light, en billigare biljett för den som flyger utan incheckat bagage.

Stephanie Smitt Lindberg, är vice vd och ansvarig för nya produkter och kundlojalitet inom SAS. Hon förklarar:

– Bakgrunden är att många av våra kunder flyger med endast handbagage och de har önskat att endast betala för den tjänst de får. SAS Go Light blir ett komplement till SAS Plus och SAS Go, säger hon.

Under många år har SAS marknadsfört sig som det lite lyxigare alternativet för den som vill resa billigt. Med SAS Go har resenärerna haft 24 timmars möjlighet att avboka sin biljett, fått gratis te och kaffe samt alltid kunnat ta med ett incheckat bagage på upp till 23 kilo utan extra kostnad. Med nya biljetten SAS Go Light betalar resenären minst 120 kronor mindre men får då alltså inte ta med sig en incheckad resväska på planet.

SAS börjar med SAS Go Light för resor till Skandinavien, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Nederländerna och Spanien. Fungerar det bra kommer de att introducera biljetten även på andra europeiska rutter.

– Vi väljer att införa det här för att både nya kunder och befintliga kunder ska få ett avskalat alternativ, fortsätter Stephanie Smitt Lindberg.

En konsekvens av möjligheten att flyga med bara handbagage är att bagagehyllorna i planet blir överfulla. Något som Stephanie Smitt Lindberg håller med om.

– Men många vill resa lätt med bara handbagage och vi anpassar oss till det.

Vad är nu skillnaden mellan SAS och de så kallad lågprisbolagen som också tar extra betalt för mer komfort och service?

Stephanie Smitt Lindberg igen:

– Vi har nästan fyra miljoner i vårt Eurobonusprogram som reser med oss varje år. Vi är punktliga och har en mycket god service ombord samt lounger och fast-track genom säkerhetskontrollen.

Allt detta gäller de som väljer de dyrare biljetterna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.