Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Billströms innehav visar att aktier är känsligt för ministrar

Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Migrationsminister Tobias Billströms aktieaffärer har på nytt satt honom i politiskt blåsväder. Andra ministrar avstår från aktieköp eftersom det kan vara olämpligt.

– I min roll som finansminister tycker jag att man ska vara väldigt återhållsam och försiktig, säger Anders Borg (M).

Han uppger att det är en lämplighetsfråga hur en minister handlar med aktier, men tycker att Billström själv ska svara på omdömesfrågor.

Hälften av regeringens 24 ministrar ägde aktier i bolag enligt den senaste listan över regeringens värdepappersinnehav från juli. Övriga, bland andra Borg, nöjer sig med fondandelar.

– Man måste vara mycket försiktig om man handlar med aktier som statsråd. Själv skulle jag inte ha gjort det, säger Folkpartiets ekonomisk-politiske talesperson Carl B Hamilton.

Av de som har aktier är det flera som har mycket blygsamma innehav. Till exempel har finansmarknadsminister Peter Norman (M) bara en Volvoaktie. Norman anser att det kan vara besvärligt för ministrar, särskilt med hans ansvarsområde, att äga aktier, men vill inte lägga sig i hur kolleger sköter sina aktieaffärer.

Största aktieägaren i regeringen är landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) med aktier i 27 bolag, värda nära sex miljoner kronor.

Enligt TV 4 kan Billström ha haft insiderinformation när han den 13 februari köpte 30.000 aktier i krisdrabbade gruvbolaget Northland Resources. Fem dagar innan fanns information om en möjlig räddningsaktion med LKAB i regeringskansliet. I en skriftlig kommentar säger Billström (M) att han förstår "att det kan se märkligt ut". Migrationsministern hävdar också att han inte vid något köptillfälle har "uppfattat" sig ha någon annan kunskap än den som marknaden i övrigt har.

Statsvetarprofessorn Tommy Möller tycker att det är väldigt oklokt av en minister att inte låta en oberoende fondförvaltare sköta aktieportföljen. Billström följer numera det rådet.

Finansinspektionen (FI) vill inte uppge om ministerns aktieaffärer är ett ärende hos dem.

– Men detta är ett typexempel på sådant som vi tittar på, säger pressekreterare Karin Boman Rödin.

Socialdemokraterna kräver att ministern lägger alla korten på bordet och berättar hur han tänkte när aktierna köptes.

Billström har hamnat i blåsväder tidigare, men på ett helt annat område. I vintras fick han hård kritik bland annat från statsministern efter ett uttalande om de som gömmer papperslösa.

Något klipp har inte ministerns köp av 30.000 aktier i Northland Resources blivit. De var den 13 februari värda 59 norska ören styck, i dag är värdet motsvarande fyra norska ören.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.