Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Bilprovningen ägs av Cypernbolag

Den del av Bilprovningen som i veckan såldes till Opus Group kommer framöver att kontrolleras via ett bolag på skatteparadiset Cypern, skriver Svenska Dagbladet på nätet.

– Vi har fått den rådgivningen från vår dåvarande bank Carnegie. Om koncernen växer och vi arbetar utomlands i framtiden så har vi en bättre flexibilitet, säger Opus vd Magnus Greko till TT.

Enligt SvD äger Greko tillsammans med Asienchefen för Opus det cypriotiska holdingbolaget Fortina Shipping Ltd — som i sin tur äger drygt 15 procent av Opus. Något som sker via ytterligare ett holdingbolag i Sverige — AB Kommandoran.

– Jag är ingen skatteexpert, utan vi har blivit rekommenderade detta, säger Greko.

Det var tidigare i veckan som beskedet kom om att Opus Group köper 70 besiktningsstationer av Svensk Bilprovning och att en tredjedel av Bilprovningen därmed privatiseras. Köpeskillingen var 375 miljoner kronor. Bilprovningens vd, Benny Örnerfors, ger inga raka svar på huruvida det cypriotiska bolaget var känt inför affären, men till SvD säger han att Bilprovningen känner sig trygg med köparen.

Att det finns flera fördelar med att ha ett bolag på just Cypern är väl känt. Bolagsskatten där är endast 10,5 procent — att jämföra med Sveriges 26,3 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.