Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Bilresandet ökar i Sverige

Foto: Magnus Hallgren

Svenskar spenderar mer tid bakom ratten, trots uppsatta klimatmål. Det visar en sammanställning gjord av nyhetsbyrån Siren.

Under 2015 var den totala körsträckan per person i landet i snitt 663 mil, upp från 655 mil 2014. Det var en ökning för andra året i rad efter flera år av sjunkande siffror. En ökning noterades i samtliga landets län och cirka 240 kommuner.

Enligt Birgit Nielsen, ansvarig på länsstyrelsernas samverkansorgan för miljömål RUS, är utvecklingen oroande om Sverige ska klara de utsläppsmål som sattes vid klimatmötet i Paris.

– Det krävs krafttag för att vända på utvecklingen och det räcker inte med energisnålare bilar, säger Birgit Nielsen till nyhetsbyrån Siren.

Körsträckorna ökade mest i kommunerna Sundbyberg och Munkfors, även om Sundbyberg fortfarande är den kommun där det är minst bilresande. Den högsta körsträckan per person, 988 mil, uppmättes i Munkedal.

Enligt Trafikanalys, som tagit fram siffrorna, finns i nuläget inget som pekar på ett minskat bilresande.

Fakta. RUS

RUS står för Regional utveckling och samverkan i miljömålssystemet. Målet är att vägleda och samordna länsstyrelsernas arbete när det gäller de uppsatta miljö- och klimatmålen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.