Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Biltillverkaren Tesla anklagas för rasism

Other: MATTSSON STEFAN, / Aftonbladet / IBL Bildbyrå, MATTSSON STEFAN+/ Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Den amerikanska biltillverkaren Tesla är stämd för påstådd rasism i bolagets fabrik i delstaten Kalifornien.

Problemen hopar sig nu för Tesla. DN har tidigare berättat om svårigheten för bolaget att få fart på produktionen av massmarknadsbilmodellen 3. Men i perspektivet av en serie stämningar ser ändå produktionsbekymren mer hanterbara ut.

I den stämning som i veckan, enligt Reuters, lämnades in till delstatsdomstolen i Oakland, Kalifornien, hävdas att färgade arbetare regelbundet tilltalats med nedsättande ord. Än värre är att trots att de anställda uppmärksammade företaget på de rasistiska förhållandena så gjordes inget åt detta.

Marcus Vaughn som tidigare varit anställd hos Tesla och står bakom stämningen uppger att lägre chefer och arbetskamrater vanemässigt använde ordet ”nigger” när de tilltalat honom. Han blev uppsagd i oktober för att inte ha ”haft en positiv attityd”.

Tesla har avstått från att kommentera stämningen.

Bilföretaget har också stämningar att hantera för att det diskriminerar äldre och homosexuella samt fackligt engagerade.

Det amerikanska bilarbetarförbundet, UAW, har också vänt sig till rättvisan med klagomål över att Tesla sagt upp hundratals anställda för att de varit fackligt aktiva eller bara stött UAW.

Tesla förnekar att detta förekommit.

För ett bilföretag med enbart batteridrivna elbilar i produktionssortimentet som vill framstå som en progressiv kraft i bilvärlden är så klart rättsliga strider med färgade, homosexuella, äldre samt fackföreningsmedlemmar illa för uppfattningen om det nydanande varumärket.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.