Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Biodling lockar allt fler

Foto: Aleksander Solum/NTB

Dags för en ny hobby 2014? Något som lockar fler och fler är biodling.

– För många är det en fritidssysselsättning som är meningsfull, för man bidrar till ekosystemet, säger Marita Delvert, ordförande i Svenska biodlares riksförbund.

Förbundet har den senaste tiden märkt en tillströmning av medlemmar, och det från andra grupper än tidigare. Bland annat är det yngre personer och kvinnor som blivit fler.

I dag är nära 30 procent av förbundets cirka 10 000 medlemmar kvinnor.

– Biodling var tidigare en manlig syssla, tungt och kladdigt. Nu har det hänt mycket när det gäller utrustning och redskap, i dag finns lättare lådor och mindre handskar till exempel, säger Marita Delvert.

Under senare år har bin och andra pollineringsinsekters betydelse fått mycket uppmärksamhet och det har rapporterats om bidöd. Det här är något som Delvert tror lockar många att hjälpa till.

– Man har upptäckt att det är fara och färde om inte pollineringen finns. Vi kan inte plocka hallon i skogen och äppelskörden minskar, det har plötsligt gått upp för många.

Förutom att hjälpa naturen på traven får ju biodlarna dessutom en nyttig "biprodukt".

– I matlagningen kan man upptäcka många nya matkombinationer och honungen är bra för hälsan, säger Delvert.

Fakta:Biodling

Det är främst honungsbin som odlas. Detta för att få fram honung och vax, samt utnyttja dem som pollinatörer.

Bina samlar nektar ur blommor. Nektarn lagras sedan som honung i vaxceller efter vattenavdunstning.

Honungen utvinns av biodlaren genom att vaxkakorna centrifugeras, så kallad slungning. Bina får sockerlösning som ersättning för honungen, som är deras vinterfoder.

Drygt en miljon ton honung produceras över världen varje år.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.