Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Biografen på fickan

Om några år ryms och fungerar en picoprojektor i en mobiltelefon. Drömmen är att kunna gå in i konferensrummet och göra en presentation med prylar du har i fickorna.

De minsta picoprojektorerna i dag är ungefär lika stora som en mobiltelefon var på 1990-talet. Några tillverkare har till och med visat upp mobiler med inbyggd projektor, med utlovad lansering under året.

Problemen med de handhållna projektorerna är den svaga ljusstyrkan och den korta drifttiden på batteriet. Ljuset imponerar visserligen för att komma från så små komponenter, men användbarheten är ännu begränsad.

Medan en normal projektor ­använder värmealstrande kvartslampor med tillhörande kylfläktssystem, har picoprojektorer strömsnåla lysdiodlampor som inte alstrar nämnvärd värme.

Livslängden på en kvartslampa är mellan 2.000 och 3.000 timmar. En lysdiodlampa håller minst tio gånger så länge och är inte lika stötkänslig.

Men medan kvartslampan lyser starkt som en bilstrålkastare ger de strömsnåla lamporna för lite ljus för att klara stora projektioner.
Det finns två olika tekniker för att bearbeta ljuset så att en bild skapas. Det är dlp (digital light processing) från Texas Instruments och lcos (liquid crystal on silicon) ursprungligen från JVC.

Dlp-teknik finns i exempelvis i Optoma Pico PK 101 och Toshiba Led Pico Projector. Lcos finns i apparater från exempelvis Dell, 3M och Aiptek. Microvision utvecklar en tredje teknik som ska finnas tillgänglig i deras Microvision Show WX senare i år.

När tekniken ger högre återgivningskvalitet kommer projektorerna att bli självklara i spelkonsoler, mobiltelefoner och bärbara datorer.

Tomas Carlsson

Ljusstyrkan, kontrasten och bildkvaliteten

Ljusstyrkan, kontrasten och bildkvaliteten hos Pocket ­Cinema är för dåliga för att ersätta en vanlig projektor. Men den är användbar i mobila sammanhang.

Batteridrift, internminne och inbyggd mediespelare gör att den fungerar utan extern mediekälla. Bilden kan bli upp till 50 tum stor. Det inbyggda minnet rymmer en gigabyte.

Aiptek Pocketcinema V10
Picoprojektor med inbyggt minne och mediespelare. Stativ och fjärrkontroll ingår. Mått: 125 x 55 x 23 millimeter. Vikt: 100 gram (utan batteri). Upplösning: 640 x 480 pixlar. Ljusstyrka: 10 lumen.
Fördelar: Liten och lätt. Tyst. Snabb start. Inbyggt minne.
Nackdelar: Svagt ljus och dålig bild. Få ingångar. Kort batteritid.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.