Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-20 13:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/biomedicinskt-kluster-ska-skapa-7000-jobb/

Hälsa

Biomedicinskt kluster ska skapa 7.000 jobb

Så här tänker sig arkitekterna ”entrén” till området som kallas GoCo Health Innovation City i Mölndal söder om Göteborg.
Så här tänker sig arkitekterna ”entrén” till området som kallas GoCo Health Innovation City i Mölndal söder om Göteborg. Foto: GoCo

Framtidens mediciner och hjälpmedel inom hälsosektorn ska utvecklas i Mölndal. 3,5-miljardersprojektet GoCo Health Innovation City siktar på att locka världens ledande företag, forskare och studenter.

På fredag tas första spadtaget för det 100.000 kvadratmeter stora innovationsklustret i Mölndal i anslutning till Astra Zenecas anläggning strax söder om Göteborg. Inom fem–åtta år beräknas området var fyllt av 350 stora och små företag, 7.000 anställda, forskare och studenter.

– Vi ser att hälsobranschen, både företag och vården, står inför väldigt stora förändringar och utmaningar. Vi tror att en stor del av lösningen är att skapa en plattform med nya samarbetsformer mellan företag, men också branscher som IT och vårdföretag. Målet är att på sikt bli ett av de mest attraktiva innovationsklustren i världen inom hälsa, säger Peder Wahlgren, vd för GoCo Development AB.

Projektet, som är en investering på 3,5 miljarder kronor, har initierats av företagen Next Step och Investorägda Vectura Fastigheter och Astra Zeneca. Fastighetsbolaget Next Step, som startats av Jacob Torell och Joakim Garfvé, ligger tidigare bakom stadsdelen Nya Hovås. 

GoCo Health Innovation City i Mölndal beskrivs som ett område där stora väletablerade företag och organisationer möter mindre entreprenör och start-ups.
GoCo Health Innovation City i Mölndal beskrivs som ett område där stora väletablerade företag och organisationer möter mindre entreprenör och start-ups. Foto: GoCo

Tillsammans med den världsledande stadsutvecklingsbyrån Gehl People och Mölndals Stad har detaljplanen för GoCo Health Innovation City utvecklats på rekordtid efter att idén lanserades 2017.

På Hisingen på andra sidan Göta älv växer Lindholmen Science Park, en företagspark inom fordonsindustrin, så att det knakar. Wahlgren förklarar att GoCo Health Innovation City är tänkt att bli något liknande inom hälsosektorn och säger att det som hänt inom fordonsbranschen inspirerat. Han tror på ett framtida samarbete, där branscher kan lära av varandra och tar utvecklingen av artificiell intelligens som exempel.

– Den teknik som används för att en självkörande bil ska känna igen en människa på stan skulle kunna användas för att identifiera en cancercell i olika prover. Det är samma typ av teknik fast olika applikationer, säger Wahlgren

Ambitionen är att de företag, organisationer och forskningsresurser som är verksamma i Mölndal ska samarbeta och skapa utveckling genom korsbefruktning.

GoCo Health Innovation City-området ligger i direkt anslutning till Astra Zenecas stora anläggning intill E 6 i Mölndal. Skissen visar de planerade byggnaderna.
GoCo Health Innovation City-området ligger i direkt anslutning till Astra Zenecas stora anläggning intill E 6 i Mölndal. Skissen visar de planerade byggnaderna. Foto: GoCo

Astra Zeneca har tidigare bjudit in mindre företag, som fått utvecklingshjälp av läkemedelsjätten. 400 företag har fått en förfrågan om att etablera sig i Mölndal och enligt Wahlgren är intresset stort. Ett större internationellt bolag har redan skrivit avtal. Vilket det handlar om vill han än så länge behålla för sig själv.

 – Det är en stor aktör och det visar på projekts dignitet, säger Wahlgren och berättar att ett stort antal bostäder också kommer att byggas på området, liksom hotell och restauranger.

Han påpekar att det planerade innovationsklustret ligger linje med regeringens satsning på att göra Sverige till en ledande nation inom biomedicin, så kallad life science. Näringsminister Ibrahim Baylan är en av dem som är med och tar första spadtaget på fredag.

Läs fler texter om Göteborg och Västsverige här