Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Anklagelserna mot Wolf är mycket allvarliga

Analys. Att en koncernchef för en bank anmäls för misstänkt insiderbrott är synnerligen allvarligt.

Efter flera dagars mediedrev mot Swedbanks ordförande Anders Sundström visade han på fredagen esset i rockärmen. Han hade, enligt lag, varit förhindrad att berätta att han anmält Swedbanks dåvarande vd Michael Wolf till Finansinspektionen. Därför hade han stillatigande varit tvungen att läsa och höra kritiken mot att han och styrelsen i tisdags morse sparkade Michael Wolf med omedelbar verkan. Men när Dagens Industri i går, fredag, avslöjade att Michael Wolf var polisanmäld fick Anders Sundström myndigheternas tillåtelse att yttra sig.

Direkt efter avskedandet såg det för många utomstående ut som om avskedandet av Michael Wolf var en maktmanöver från Anders Sundström sida. Allt för att låta Wolf bära hundhuvudet för att duon hade godkänt att höga chefer i banken gjorde stora privata fastighetsaffärer vid sidan av jobbet.

I går, fredag, kom alltså saken annat ljus.

Visserligen finns det en del som talar för att maktspelet pågick bakom kulisserna. Enligt Anders Sundström hade styrelsen redan tidigare inlett en process för att byta vd. Något som kan ha med Sundströms ambitioner att klänga sig kvar vid ordförandeposten att göra. Och när styrelsen kom till mötet i måndags fattade ledamöterna beslut om att sparka Wolf – innan Anders Sundström berättade om anmälan till Finansinspektionen.

När ledamöterna fick klart för sig att Michael Wolf var anmäld beslutade de att han skulle få gå på dagen. Något som såg drastiskt ut för omvärlden.

Men att anmälan gjordes och att åklagare vid Ekobrottsmyndigheten (dit Finansinspektionen skickat anmälan) omedelbart inledde en förundersökning visar att det inte är någon struntsak som Anders Sundström anmält Michael Wolf för. Eftersom Ekobrottsmyndigheten endast fick in två anmälningar förra fredagen, 5 februari, och båda gällde insiderbrott verkar det alltså vara det anmälan mot Michael Wolf gäller.

 

Att förundersökningen drar ut på tiden är knappast bra för Michael Wolf personligen och inte heller för Swedbank.

 

Det är ett allvarligt brott. Vid en fällande dom kan det lägst bli skyddstillsyn eller villkorlig dom och böter. Som mest kan det bli två års fängelse. Att en koncernchef för en av Sveriges fyra storbanker anklagas för detta är extra allvarligt. En bank befinner sig i finansbranschen och ska se till att kunder följer regler. Självklart ska då bankens chefer klara att själva följa lagen.

Frågan är vad exakt Michael Wolf anklagas för. Insiderbrott betyder att någon har icke-offentliggjord information om ett bolag och agerar på den, till exempel köper eller säljer aktier eller andra värdepapper. Det handlar alltså inte om förseelser som att rapportera köp eller försäljning av värdepapper för sent till Finansinspektionen. Sådant brukar leda till straffavgift, inte förundersökning.

Foto: TTFoto: TT

I det här fallet hörde en visselblåsare inom banken av sig till ordförande Anders Sundström den 28 januari och berättade vad Michael Wolf ska ha gjort. Banken släppte sitt bokslut tisdag den 2 februari. Om det Wolf anklagas för har skett i närtid, vilket banken inte vill svara på, skulle det kunna röra försäljning av aktier före bokslutet. Aktien föll ett par procent på rapporten, men det är inte särskilt mycket. Om Michael Wolf har agerat så skulle det vara dubbelfel. Börsbolag brukar ha en tyst period före rapporterna och vd får inte ens andas om siffrorna.

Men det verkar osannolikt att Michael Wolf ens har kommit på tanken att handla aktier eller andra värdepapper relaterade till Swedbank under en period då han varit förbjuden att agera. Han har varit koncernchef för börsnoterade Swedbank i sju år. Dessförinnan var han koncernchef för det börsnoterade inkassoföretaget Intrum Justitia. Med andra ord är han mycket väl medveten om hur han ska uppföra sig.

Mycket riktigt tillbakavisar Michael Wolf anklagelser om brott.

Enligt vice chefsåklagare Gunilla Sandblom på Ekobrottsmyndigheten, kan det ta ett halvår till ett år innan en förundersökning av den här typen är klar. Hon talar då om insiderbrott som gäller en enda person i allmänhet och inte om fallet med Michael Wolf.

Att det drar ut på tiden är knappast bra för Michael Wolf personligen och inte heller för Swedbank, som redan är skakad av Dagens Industris avslöjanden om toppchefernas fastighetsaffärer.

Läs mer. Michael Wolf får sparken
Detta har hänt.  Skandalen i Swedbank
 • Torsdagen 28/1
  En visselblåsare berättar för Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström om vissa transaktioner som Michael Wolf ska ha gjort. Sundström kontaktar jurister.
 • Söndagen 31/1
  Juristerna studerar uppgifterna och råder Sundström att polisanmäla.
 • Tisdagen 2/2
  Swedbank presenterar resultatet för fjärde kvartalet och bokslutet för 2015. Rapporten är en besvikelse.
 • Torsdagen 4/2
  Valberedningen föreslår att Anders Sundström ska få förnyat förtroende som styrelseordförande på stämman i april.
 • Fredagen 5/2
  Anders Sundström polisanmäler Michael Wolf.
 • Måndagen 8/2
  Styrelsen beslutar att sparka Wolf. Hans anställning ska upphöra från om med följande dag. Styrelsen informeras om polisanmälan av Anders Sundström.
 • Tisdagen 9/2
  Swedbank meddelar att Wolf går gå på dagen. På en kaotisk telefonkonferens försöker Sundström förklara varför, men han svarar undvikande
 • Onsdagen 10/2
  Sundström träffar representanter för de största ägarna. De är, i varje fall till en början, påtagligt irriterade över att inte ha fått besked i förväg om att Wolf ska sparkas.
 • Fredagen 12/2
  Anders Sundström bekräftar att Michael Wolf har polisanmälts. Han förklarar också att han, enligt lag, var förbjuden att tidigare berätta om anmälan.
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.