Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Birgitta Forsberg: Det kostar att leva som en höjdare

Börje Ekholm fick 20 extramiljoner förra veckan.
Börje Ekholm fick 20 extramiljoner förra veckan. Foto: Paul Hansen

Krönika. Investors tidigare vd Börje Ekholm fick förra veckan 20 miljoner kronor extra. Varför behöver cheferna så mycket pengar? Jo, det är dyrt att leva på stor fot.

För många av oss skulle 20 miljoner kronor räcka livet ut. Men inte för en toppchef. Betänk kostnaderna för den överdådiga livsstil som många höga chefer anser att de måste ha. Låt oss kika bakom kulisserna för att se hur ett direktörsliv kan te sig.

En höjdare vill gärna bo statusmässigt. I Stockholm betyder det ofta Djursholm, Stocksund, Lidingö eller Saltsjöbaden. Björn Rosengren, före detta S-politiker och vice-vd på Cristina Stenbecks noterade investmentbolag Kinnevik, köpte i somras en möblerad villa med sjötomt i ”Saltis” för drygt 30 miljoner kronor. I den enklaven bor även företagsaktivisten Christer Gardell och Swedbankchefen Michael Wolf.

Andra väljer innerstaden. Helst då Karlavägen, gärna Karlaplan. Här finns Patrik Brummer, som driver hedgefondbolaget som bär hans efternamn.

Investering bostad: Runt 25 miljoner kronor.

Därtill kommer sommaridyllen. Näringslivet har favoritmarkerat vattenhål som Båstad, Falsterbo/Skanör, Torekov och Fiskebäckskil. I Båstad huserar fastighetsbolaget Fabeges huvudägare Erik Paulsson. Den mer soltörstande väljer Florida eller dyra Andratx på Mallorca. Den spanska ön sägs klädcheferna Mikael Solberg, före detta vd på RNB, och Staffan Wittmark, som var med och grundade Gant, ha fastnat för.

Investering sommarhus: Cirka 10–15 miljoner.

På vintern ska det åkas skidor. Gärna med hjälp av egen lägenhet eller châlet i Åre, möjligen i Sälen, och helst i Verbier.

Investering vinterviste: 5–25 miljoner. (Ett châlet i Verbier kan kosta hundratals miljoner.)


Foto: Alamy

Bostäderna ska förstås inredas. Cheferna vill inte verka kulturellt obildade och pryder gärna väggarna med dyra tavlor. Dessutom är det kutym att prata jakt – och flotta jaktvapen.

Investering ögonfröjd: Cirka 3 miljoner.

Till det kommer fordon. Tjänstebilen är ofta en Audi eller BMW, möjligen en Volvo. Men den som vill utmärka sig kan ställa Porsche, Ferrari eller Bentley i ett garage. Köra dem brukar cheferna inte hinna.

Investering hjul: 1–5 miljoner.

Båt hinns däremot ofta med. Gärna en segelbåt, helst en med vackra linjer, som en Hallberg Rassy eller Linjett. När Handelsbankens tidigare vd Arne Mårtensson fick 10 miljoner kronor i present av banken slog han till på en Hallberg Rassy.

Investering havsfärd: 2,5–10 miljoner.

Mycket av chefens pengar är bundna i pensionssparande, aktier och fonder. Så det kan bli en del lån för att klara skivan. Särskilt som de löpande utgifterna är stora.

I vardagslivet ingår restaurangbesök, hämtmat, modekläder. Lägg därtill saker som ett påslakansset à 5 000 kronor och kanske stjärnkocken Per Morbergs skärbräda för 4 000 kronor.

Men för en manlig höjdare är frun och barnen dyrast. Likt överklassen ska en manlig toppchef gärna ha fyra barn. (Toppkvinnor ska – absurt nog – helst ha så få barn som möjligt enligt gängse normer.)

Barnen ska förstås gå i fina skolor. Boende i Stockholms innerstad anmäler snabbt den nyfödda till Carlssons skola och slussar sedan telningen vidare till Enskilda gymnasiet. Därefter är det dags för utlandsstudier, med fördel i USA.

Investering bildning: I runda tal 3–8 miljoner.

Totalt investeringar: I storleksordningen 50–90 miljoner.


När barnen ska firas – födelsedagar, studenten, examen – gäller påkostade kalas. En av de senaste trenderna är att ställa foodtrucks på gräsmattan. Maten avnjuts förstås med champagne.

Barnen vill ofta leva ståndsmässigt. Helst ska de ha egen bil vid 18 och gärna något att glida runt i, som en Porsche.

Toppchefen förväntas också ta familjen på shoppingresa till New York före jul och till typ Florida eller Västindien runt nyår.

Bara att dra runt det löpande får sedlarna att flyga ur plånboken. Även om vd:ar för börsbolag är synnerligen välbetalda är det dock rätt sällsynt att det kommer extra pengapåsar från jobbet. I Börje Ekholms fall beror det på att han investerat egna pengar inom Investor och nu får avkastning.

Foto i text: Alamy, TT

Ordlista. Aktuellt i veckan
  1. Varning. Allt fler ekonomer varnar för Kinas enorma lånebubbla.
  2. Jobbflytt. Storföretag som Volvo, Atlas Copco, Ericsson, Saab och Electrolux ökar antalet anställda utanför Sverige medan de minskar antalet medarbetare i Sverige.
  3. Volatilitet. Att biometriföretaget Fingerprint Cards aktie är volatil är bara förnamnet. I onsdags föll den 42 procent. Dagen innan steg den 28 procent.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.