Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Birgitta Forsberg: Ett oväntat schackdrag

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

”Ett oväntat schackdrag”. Så säger DN:s näringslivskrönikör Birgitta Forsberg om Cristina Stenbecks beslut att lämna över ordförandeklubban i Kinnevik.

Foto: Cristina Stenbeck lämnar ordförandeposten i Kinnevik, varför?

– Hon säger till TT att hon vill få mer tid att hitta nya affärer och sektorer. Men att vara ordförande för ett investmentbolag handlar om att styra en portfölj av bolag som i sin tur har styrelser. Frågan är hur betungande själva uppdraget är. Men visst är det säkert så att många har vänt sig direkt till henne, eftersom hon både varit huvudägare och ordförande. Nu blir hon vanlig styrelseledamot.

 

Var det väntat?

– Nej, det här var ett oväntat schackdrag. För att förstå digniteten kan vi jämföra med familjen Wallenbergs maktbolag Investor. Det är svårt att tänka sig att familjen skulle släppa ordförandeklubban där.

 

Vad innebär det för Kinneviksfären?

– Så länge hon finns där och är aktiv betyder det förhoppningsvis inte så mycket. Under årens lopp har sfären tjänat på att byta fokus och om Cristina Stenbeck står på däck och spanar ut mot framtiden är det bra.

 

Vem är efterträdaren?

– Sydafrikanen Tom Boardman som suttit i styrelsen i fem år. Han säger till TT att det inte blir några nya omvälvande strategier.

Fakta.  Kinnevik

  • Kinnevik startade som bolag 1936 av ägarfamiljerna Stenbeck, Klingspor och von Horn.
  • Familjen Stenbeck med storasyster Cristina i spetsen sitter på den mesta av makten. Stenbeck kontrollerar via ägarbolaget Verdere 44,8 procent av rösterna. Familjen Klingspor äger 10,5 procent av rösterna och familjen von Horn 3,3 procent av rösterna i Kinnevik.
  • Kinnevik äger bolag som teleoperatörerna Tele2 och Millicom, mediebolagen MTG och Metro och e-handelsbolaget Zalando.

Källa: Kinnevik, TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.