Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nu sätter regeringen Svenska Spel i spel

Svenska regeringar avreglerar raskt det ena monopolet efter det andra. Nu står den stormiga spelmarknaden på tur.

Så verkar då ännu ett monopol falla. Ända sedan finansmannen Jan Stenbeck år 1987 kringgick det svenska tv-monopolet genom att börja sända tv i Sverige via satellit från London har det ena monopolet efter det andra imploderat. Taxi, telefoni, skola, vård, omsorg, post, elektricitet, apotek, järnväg, bilprovning.

I vissa fall har privatpersoner tryckt på (ibland redan före Jan Stenbeck). Som då Bert Levin och Thomas Berglund år 1984 tog initiativ till Sveriges första fristående förskola, Pysslingen. Staten svarade med Lex Pysslingen, som hindrade vinstdrivande daghem att få bidrag från staten.

Läs mer: Spelmonopolet kommer att försvinna

Eller som då Bror Anders Månsson grundade Citymail år 1991.

Eller som i kampen mot radiomonopolet då Radio Syd och Radio Nord sände i Sverige via båtar på internationellt vatten. En strid som så småningom personifierades av den så kallade piratradiodrottningen Britt Wadner, som dömdes till fängelse för sina sändningar.

Men i de flesta fall är det politikerna som själva har avreglerat i takt med att en avregleringsvåg sköljt över världen. I Sverige har många partier ända sedan 1970-talet dessutom haft en samsyn i frågan. De såg regleringarna som både passé och verkningslösa. En hel del svenskar försökte nämligen kringgå dem.

Ja, Sverige är det västland som snabbast har avreglerat ett antal monopol de senaste decennierna, enligt Svenskt Näringslivs tidning Entreprenör.

När det gäller spelbolagen så har politikerna blivit akterseglade för länge sedan. Svenskar har grundat två av de stora bolagen, Unibet (som bytt namn till Kindred) och Betsson, och de, liksom andra bolag, verkar bland annat på den svenska marknaden.

Anders Ström grundade Unibet/Kindred år 1997 medan Bill Lindwall och Rolf Lundström redan år 1963 bildade det bolag som ligger till grund för Betsson.

Både Kindred och Betsson är börsnoterade i Stockholm. Liksom 14 andra spelbolag: Leovegas, Kambi, Netent, Evolution Gaming, Catena Media, Cherry, Mr Green, Aha World, Angler Gaming, Playhippo, Nordic Leisure, Gaming Corp, Net Gaming Europe och Spiffx. Detta i ett land som officiellt har statligt spelmonopol.

Men det är inte bara den svenska regeringen som har hamnat i bakvattnet. År 2007 grep holländsk polis Unibets/Kindreds dåvarande vd Petter Nylander på Amsterdams flygplats Schiphol och utlämnade honom till Frankrike. Där satt han häktad i två dagar och åtalades för att ha erbjudit spel via nätet. Han riskerade tre års fängelse. Men det blev inget av fallet eftersom Frankrike släppte sitt spelmonopol året därpå.

I Sverige har politikerna flera gånger försökt avskaffa monopolet och reglera det stormpiskade havet till marknad där spelarna inte har något konsumentskydd. Det blir fånigt att säga att Svenska Spel har monopol när folk bara struntar i det och fortsäter spela via sina datorer.

Den här gången har den nuvarande rödgröna regeringen tagit stöd av Moderaterna, så förslaget, som även spelbranschen i stort sett är positiv till, lär gå igenom riksdagen. Nästa prövning är EU-kommissionen.

Mest oroad över att kommissionen kan sätta sig på tvären verkar Postkodlotteriets vd Anders Årbrandt vara. Han är rädd att kommissionen inte går med på att överskott som lotterier ger till ideella föreningar ska fortsätta att vara skattebefriade. Postkodlotteriet gav en dryg miljard kronor till ideella föreningar år 2015 (årsredovisningen för 2016 är inte klar än).

Men vad Årbrandt inte nämner är att lotteriet också genererade nästan 70 miljoner kronor till det holländska ägarbolaget Novamedia. Mer ideellt än så är lotteriet inte.

Nåja, på något sätt lär Sverige få till en omreglering av spelmarknaden. Det är välbehövligt. Statens kassako Svenska Spel har redan tappat marknadsandelar till nykomlingarna, som givetvis betalar noll kronor i bolagsskatt eftersom de egentligen inte får existera här. Att få de bolagen att betala 18 procent i skatt på insatserna, minus vinsterna, borde vara bra för statskassan.

Men det lär inte stanna där. Den föreslagna uppdelningen av Svenska Spel i en monopoldel som sköter lotterier och fysiska kasinon och en licensdel som konkurrerar med övriga bolag på den framtida licensierade marknaden betyder att den sistnämnda delen av bolaget sätts i spel (ursäkta ordvalet), det vill säga att den kan säljas.

För som regeringens utredare Håkan Hallstedt säger till DN: ”Det är väl ingen statlig huvuduppgift att tillhandahålla hasardspel. Fast det finns ju å andra sidan ingenting som förbjuder det.”

Birgitta Forsberg är näringslivskrönikör

Birgitta Forsberg är näringslivskrönikör

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.