Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Osäkert om Qviberg blir bra medieägare

Mats Qviberg – gudabenådad aktieplacerare. Men hur är han som tidningsägare?
Mats Qviberg – gudabenådad aktieplacerare. Men hur är han som tidningsägare? Foto: Lotta Härdelin

I en tid med fejknyheter och ”alternativa fakta” är pålitliga medier allt viktigare. Frågan är om Mats Qviberg bryr sig.

Finansmannen Mats Qviberg är en gudabenådad aktieplacerare. Likt ett känsligt fullblod andas han i takt med börsen. Han har koll på skvaller, investerares planer, bolagens potential. Är det någon som är bra på att placera pengar så är det han.

Men det gör honom inte automatiskt till en bra tidningsägare. Ändå köpte han förra veckan den svenska gratistidningen Metro och nyligen köpte han en fjärdedel av sajten Realtid, som bevakar näringslivet.

Läs mer: Metro får ny ägare

Förr ville maktspelare äga en bank. Men nu intresserar de sig för en mediebransch som står på ett gungfly av fallande annonspriser och gratisläsande. En bransch där det är lätt att nå ut med sina åsikter och billigt att shoppa objekt.

Givetvis kan det vara bra med nya ägare med fräscha idéer. Det vore fantastiskt om Mats Qviberg lyckades lyfta Metro och Realtid.

Men medier har en viktig roll i demokratin genom att granska makthavare, maktmissbruk, korruption. I en tid med fejknyheter och den amerikanska ledningens tal om ”alternativa fakta” är det extra viktigt att ha pålitliga medier.

Att tidningar just nu tas över av personer från näringslivet som är vana vid att torgföra egna åsikter är olycksbådande. Avskräckande exempel finns sedan tidigare.

Den australisk-amerikanske mediemogulen Rupert Murdochs tidningar har dragit i olika politiska trådar i Storbritannien.

Den skandalomsusade italienske finansmannen, politikern och mediehövdingen Silvio Berlusconi äger hälften av Italiens tv-kanaler – och de stöder honom.

I en tid med fejknyheter och den amerikanska ledningens tal om ”alternativa fakta” är det extra viktigt att ha pålitliga medier.

Svensk-amerikanen Jan Stenbeck grundade bland annat Metro och Finanstidningen. Jan Stenbeck var flera gånger arg på det affärstidningen skrivit om hans företag. Fyra månader efter det sista grälet lades den förlusttyngda tidningen ned på dagen.

Miljardären Mats Qviberg har pekat på Stenbeck som en förebild.

Själv var Mats Qviberg länge en bråkstake i näringslivet, en enfant terrible som köpte in sig i bolag, krävde styckning, uppryckning, bättre resultat. En person som gärna berättade om sina krav för medierna – i slagkraftiga, fyndiga citat. Journalisterna älskade honom och han älskade medier. Han kunde trycka upp eller ned aktiekurser bara genom att lyfta luren när en reporter ringde.

Men när Finansinspektionen 2010 drog in HQ-banks tillstånd vände allt. Både reportrar och åklagare ifrågasatte skötseln. Mats Qviberg började göra bittra utfall mot journalister.

Han åtalades, men friades. Ett civilmål återstår dock där Mats Qviberg stäms på enorma summor.

Det trendkänsliga fullblodet Mats Qviberg har gjort sig känd som impulsiv, ombytlig. Dessutom gillar han att lägga sig i.

Realtids redaktionschef Nina von Koch sa omedelbart upp sig när det blev känt att Mats Qviberg köpt in sig i nättidningen.

Till DN säger Mats Qviberg att han självklart kommer att ge tips till chefredaktörerna, men backar strax och säger att han kommer att lägga sig i ”väldigt lite”.

– Jag kanske skriver en aktiekrönika en gång i månaden om de frågar mig, säger han, men ändrar sig och säger att han nog inte har tid.

Ordförande för Metro blir Qvibergs vapendragare, norrmannen Christen Ager-Hanssen.

I it-hajpen i slutet av 1990-talet var Christen Ager-Hanssen miljardär och känd som Norges rikaste man. Men han förlorade pengarna när bubblan brast och i Sverige (han bodde i Göteborg) försattes han i personlig konkurs.

Han fortsatte dock att göra affärer och efter härvan runt det konkursade flygbolaget Fly Me åtalades han, men friades. Även han ansåg sig vara illa behandlad av medierna.

Christen Ager-Hanssen har hjälpt Mats Qviberg via kontroversiella metoder, bland annat genom att ha dold inspelningsutrustning på sig och utge sig för att vilja medla mellan Qviberg och de personer som kräver pengar av honom.

Det är alltså två excentriska män som har ett horn i sidan till medier som ska driva Metro, en som ägare och en som ordförande.

Vad tycker du om att finansmän tar över tidningar?

– Det här är ett internationellt fenomen. Tidningarna behöver pengar. Då blir det så, säger Mats Qviberg till DN.

3 andra ord i veckan
  1. Godis. Chokladtillverkaren Cloetta köper lösgodisbolaget Candyking, som grundades som Karamellkungen i Sverige. Tidigare var tanken att börsnotera Candyking, men noteringen ställdes in 2013, dagen före börspremiären.
  2. Ketchup. Den amerikanske investerargurun Warren Buffetts matkoncern Kraft Heinz vill köpa brittisk-holländska Unilever. En affär som värderas till mer än 1 200 miljarder kronor. Kraft Heinz har avvisat budet, men om fusionen blir av skulle det vara den största affären någonsin i livsmedelsbranschen och en av de största affärerna över huvud taget.
  3. Korruption. Ledaren för det sydkoreanska jätteföretaget Samsung, Lee Jae Yong, har gripits. Han misstänks för bestickning i härvan runt presidenten, Park Geun Hye.
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.