Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Birgitta Forsberg: Sossar och kapitalet sitter i samma båt

Pengapåsar lockar vissa politiker, ­nuvarande och före detta. Det visar inte minst klippen i bostadsbolaget Rikshem.

Det regn av gullpengar som fallit över cheferna­ i bostadsbolaget Rikshem kommer från våra framtida pensioner.

”Den nationella allmännyttan” är vad Rikshem kallar sig. Statliga pensionsjätten Fjärde AP-fonden och pensionsbolaget AMF äger hälften var. AMF ägs i sin tur av LO och Svenskt Näringsliv.

Nyligen avslöjade Dagens Industri att fyra toppchefer på Rikshem både fått höga löner och fått köpa så kallade konvertibler. Med andra ord lånade de ut pengar till bolaget, totalt 50 miljoner kronor, genom skuldebrev som kunde växlas mot ägarandelar i bostadsföretaget. Eftersom värdet på det ­expanderande bolaget ökade ­kraftigt steg värdet på konvertiblerna. Rikshem löste in papperna för 118 miljoner kronor. En uppgång med 136 procent på fyra år.

Vice vd för Rikshem är den före detta socialdemokratiska toppolitikern Ilija Batljan. Han gjorde en vinst på nästan 11 miljoner. Vd Jan-Erik Höjvall gjorde ett klipp på 34 miljoner, ordförande Mats Mared på 16 miljoner och förvaltningschefen på nästan 7 miljoner.

I somras tecknade Ilija Batljan­ och Jan-Erik Höjvall ett nytt ­konvertibellån i Rikshem på totalt 45 miljoner. Här finns dock ett tak. Värdet kan inte stiga med mer än 50 miljoner.

I samma veva köpte Rikshem, efter en lång och hätsk politisk debatt, nästan 1 600 lägenheter av Luleås kommunala bostadsbolag Lulebo för 1,6 miljarder kronor. I Luleå är Niklas Nordström (S) kommunstyrelsens vice ordförande. Han känner sedan tidigare Ilija Batljan.

Efter affären håller de båda ­armarna om varandra på en bild på P4 Norrbottens hemsida. Bredvid står Rikshems vd Jan-Erik Höjvall, tornedaling och tidigare bosatt i Luleå, samt Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke (S).

En fördel som lyfts fram är att affären görs på ett så fiffigt sätt att kommunen slipper betala drygt 200 miljoner i skatt. Så bra för Luleå­borna. Eller vänta, vad används skattepengar till nu igen? Är det inte något med välfärd och sånt?

 

I dessa tider då fastigheter länge har varit det hetaste av det heta dras lycksökare dit som getingar till hallonsaft.

 

Bostadsbolaget Lulebo hade på eget bevåg före försäljningen gjort en beräkning som visade att bolaget skulle tappa 62 miljoner (hyresintäkter minus kostnader) om lägenheterna såldes, enligt Norrbottens-Kuriren. Men i förhandlingarna med Rikshem kopplades Lulebos ledning bort. I stället sköttes affären av Niklas Nordström. Allt enligt tidningen.

Niklas Nordström är kompis med Jonas Nygren (S), kommunalråd i Sundbyberg, och Anders Sundström (S), tidigare minister som numera håller i makttrådarna i den socialdemokratiska rörelsens bolagssfär.

Hos Jonas Nygren dök den före detta ministern Pär Nuder (S) plötsligt upp som ordförande för moderbolaget för Sundbybergs företagskoncern, som bland annat äger kommunens fastighetsbolag. Delar av allmännyttan såldes ut till hyresgästerna. Men nu har Nygren tagit klubban från Nuder.

I dessa tider då fastigheter länge har varit det hetaste av det heta dras lycksökare dit som getingar till hallonsaft.

Sålunda har två toppchefer i den socialdemokratiska rörelsens börsnoterade bank Swedbank — finansdirektör Göran Bronner och storföretagschefen Magnus Gagner-Geeber — byggt upp ett eget fastighetsimperium vid sidan av jobbet. Ordförande för banken är Rörelsens hövding Anders Sundström.

Vissa politiker är rena akrobaterna. Harry Rantakyrö (S) var kommunpolitiker i Pajala, hoppade av för att jobba på det börsnoterade gruvbolaget Northland och blev sedan kommunalråd.

Nu kanske vissa nostalgiskt tänker att det var bättre förr. Tro inte det. Socialdemokraterna och familjen Wallenberg har länge haft goda relationer. Numera sitter Mona Sahlins (S) före detta högra hand, Stefan Stern (S), i ledningen för familjens börsnoterade maktbolag Investor.

Och redan Gunnar Sträng (S) drogs till fastigheter. Han köpte på 1970-talet ett stenhus i Gamla stan i Stockholm och kunde göra stora skatteavdrag för lån och reparationer.

Givetvis går det att skriva en liknande artikel om politiker i andra partier, men just nu är Socialdemokraterna aktuella, via Rikshem.

Det är väl helt enkelt som Ebba Grön sjöng: Staten och kapitalet sitter i samma båt.

3 andra ord i veckan
  1. Volkswagen. Skandalen rullar vidare. Förra veckan gjorde tysk polis en razzia på huvudkontoret. Och Texas stämmer bolaget utsläppsfusket.
  2. Air France. Två direktörer fick sina skjortor avslitna. Piloterna vägrade att arbeta längre för samma lön. Då hotade ledningen med att minska antalet anställda. Resultatet blev ett våldsamt bråk.
  3. IS. Plundring anges nu som en viktigare intäktskälla för terrororganisationen än olja.
Läs mer. Fler krönikor av Birgitta Forsberg

• Skattesmitning kan slå tillbaka mot företagen. Företagen lurar sig själva när de försöker smita undan skatten. Sådant tänk kan gå ut över vinsten.

• Styrelseproffsen kan bli företagsvärldens Zlatan. Industrivärden har skapat ett trendbrott genom att ställa ut papper knutna till aktiekursen till en ord­förande. Tidigare var sådant förbe­hållet vd. I framtiden kan styrelseleda­möter komma att kräva ohemula ersättningar för att ta klubban.

• Vi får inte vara hur naiva som helst kring korruptionen. Det är bra att tro gott om sina medmänniskor, men man får inte gå på vad som helst. Svenska företag måste börja arbeta förebyggande mot korruption.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.