Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Birgitta Forsberg: Swedbanks Wolf har fått kritik tidigare

Foto: Jonas Ekströmer/TT

DN:s näringslivskrönikör Birgitta Forsberg svarar på fyra frågor om petningen av Swedbanks vd Michael Wolf.

Varför får Michael Wolf gå?

– Det enda som banken hittills vill säga är att styrelsen gett honom sparken och att han får gå med omedelbar verkan. Men banken har fått kritik för att Michael Wolf och styrelseordföranden Anders Sundström har tillåtit att tre toppchefer, bland dem finansdirektör Göran Bronner, gjort stora privata fastighetsaffärer vid sidan av jobbet.

Vad händer nu?

– Swedbank ska hålla en telefonkonferens om detta. Chefen för svensk bankverksamhet, Birgitte Bonnesen, blir tillförordnad vd medan styrelsen rekryterar en ny, permanent, vd.

Vad betyder det här för banken?

– Det är en abrupt händelse, men banken är i gott skick och finansdirektör Göran Bronner har flera gånger pekats ut som den som sköter mycket av ruljangsen, så banken står fortsatt stabil.

Hur mycket får Michael Wolf i avgångsvederlag?

– Totalt 19,5 miljoner kronor i uppsägningslön och avgångsvederlag i två år, men om han får ett nytt jobb räknas den lönen av från beloppet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.