Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Toppar bör se upp för det sluttande planet

Flera kvinnor som verkat under många år på Handelshögskolan i Stockholm beskriver i boken ”179 år av ensamhet” den unkna kvinnosynen på lärosätet.
Flera kvinnor som verkat under många år på Handelshögskolan i Stockholm beskriver i boken ”179 år av ensamhet” den unkna kvinnosynen på lärosätet. Foto: Thomas Karlsson

Krönika. Näringslivet bör ta etik på största allvar. Om många upplever att topparna inte behöver följa samma regler som vi andra skapar det ett tudelat samhälle.

På internationella kvinnodagen 8 mars släppte tio kvinnor som jobbar eller har jobbat på Handelshögskolan i Stockholm en bok om sina upplevelser på skolan. Tillsammans har de verkat där i 179 år, vilket gav boken titeln179 år av ensamhet”.

Deras tid på skolan har bitvis präglats av en minst sagt unken kvinnosyn.

Emma Stenström, docent på Handelshögskolan, skriver om hur hon under sitt första år som lärare på skolan undervisade en grupp killar som lämnade in en uppgift med en porrliknande bild på framsidan med hennes namn på.

Hon ville underkänna inlämningen, men hennes kollegor, som alla var män, tyckte att det var att överdriva. Det var ju säkert bara ett skämt.

Ordföranden för disciplinnämnden, en ansedd professor, höll med hennes kollegor. Dessutom kunde det ju ”dölja sig en guldtacka bakom” – i studenternas text alltså. I stället rådde han henne att fundera på om hon verkligen skulle vara kvar eftersom hon verkade vara ”för känslig” för att klara av att vara lärare på Handels.

Sveriges Jämställdhetsombudsman, JämO, konstaterade dock att arbetsgivaren var skyldig att agera eftersom det hela kunde klassificeras som sexuella trakasserier.

Rektorn gick då med på att träffa Emma Stenström. När hon visade bilden frågade han: ”Hur klär du dig egentligen när du undervisar?”

Emma Stenström skriver: ”Ja, vad trodde han? Att jag klädde mig i latex, nätstrumpor och höga klackar? Att det var mitt fel?”

Lin Lerpold, tillförordnad professor på Handelshögskolan, skriver i samma bok att hon skäms för sin tidigare tystnad. Eftersom skolans studenter ofta går vidare till toppjobb har hennes tystnad ”bidragit till att forma det svenska näringslivet som det ser ut i dag”.

Ja, det är många som ser mellan fingrarna med diverse saker i näringslivet, inte bara jämställdheten. Rädslan för att missa guldtackor, eller snarare näringslivets trollkarlar och trollkvinnor, är stor.

Ta det här med fastighetsbolaget Rikshem, som ägs av AMF och Fjärde AP-fonden. Vd Jan-Erik Höjvall har byggt upp ett eget fastighetsbolag vid sidan. Dessutom har toppchefernas representation varit vidlyftig och anhöriga har fått följa med på resor.

Vad händer då? Jo, ordföranden Mats Mared backar upp sin vän Höjvall. Liksom halva ägarsidan, Fjärde AP-fondens vd Mats Andersson.

Okej, vi fattar. De anser att Jan-Erik Höjvall är en hejare på att göra smarta fastighetsaffärer, ja, superskicklig och i det närmaste oumbärlig för Rikshem. Men etiken då? Ska man bara överse med den?

Nå, det hela slutade i alla fall med att alla tre – Höjvall, Mared och Andersson – försvann ut. Mared och Andersson har alltså tappat sina positioner på grund av att de höll så hårt på Höjvall.

Eller ta Göran Bronner på Swedbank. Han beskrivs som ett veritabelt kärnkraftverk som håller i gång hela banken med sitt driv och sin intelligens. Flera av DN:s källor klassar honom som oumbärlig.

 

Det är tråkigt om näringslivet tappar sina magiker. Men om vi låter dem komma undan med oetiska saker är vi ute på det sluttande planet.

 

Göran Bronner har på senare tid byggt upp ett eget fastighetsimperium vid sidan av jobbet, tillsammans med den sparkade storbolagschefen Magnus Gagner Geeber. Fastighetsaffärerna har i vissa fall skett med bankens kunder. Sidoverksamheten har varit godkänd av både ordförande Anders Sundström och dåvarande vd Michael Wolf.

För vanliga bankanställda torde varenda varningslampa blinka rött i sådana här fall. Det är oetiskt så det stänker om det. Ändå har inte Göran Bronner fått sparken. Hans lyskraft är tydligen för stor.

Visst ska vi ta vara på de stjärnor vi har i vårt land. Det är tråkigt om näringslivet tappar sina magiker. Men om vi låter dem komma undan med oetiska saker är vi ute på det sluttande planet. Andra kan ta efter och uppförandet kan börja anses som legitimt.

Sverige är inte fritt från korruption, särskilt inte vänskapskorruption, och vi bör mota alla sådana tendenser när vi ser dem.

Om många upplever att männen och kvinnorna på toppen inte behöver följa samma regler som vi andra skapar det ett tudelat samhälle.

I grund och botten handlar det om vilket näringsliv och vilket samhälle vi vill ha.

Aktuellt. Tre ord i veckan
  1. Stenbeck. Cristina Stenbeck lämnar oväntat i från sig ordförandeklubban i Kinnevik, där hon är huvudägare. Hon stannar dock i styrelsen, som ledamot.
  2. Kina. Ett nytt svaghetstecken, industriproduktionen ökade i början av året med den långsammaste takten sedan finanskrisen 2008.
  3. Trump. Kravaller fick Donald Trump att ställa in valmöte.
Läs mer. Birgitta Forsberg

DN:s samlade krönikor av Birgitta Forsberg.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.