Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Biståndsorganisationer rasar mot regeringen

Miljarder som skulle ha gått till bistånd går i stället till att finansiera flyktingmottagandet. Hur mycket pengar är regeringen beredd att ta från världens fattiga, frågar sig en rad hjälporganisationer i ett öppet brev.

”Vi, undertecknare av detta brev som dagligen arbetar nära människor som lever i fattigdom och utsatthet i de fattiga länder där biståndet ska göra skillnad, känner en stor oro inför att den stora andelen avräkningar av biståndsbudgeten ska öka ytterligare.”

Afrikagrupperna, Svenska Afghanistankommittén, Svenska kyrkan och ett dussin andra organisationer konstaterar att av de 40,4 budgeterade biståndsmiljarderna stannar 8,8 i Sverige för att ta hand om asylsökande. Nästa år spås avräkningsandelen bli större, skriver de i det öppna brevet som är adresserat till statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson.

Solidaritet har varit ett ledord i många regeringsförklaringar, även den senaste, men undertecknarna menar att den pågående avräkningen av biståndsmedel avviker från den ambitionen. ”Att ta pengar från människor som lever i fattigdom för att betala för andra människors rätt till skydd och asyl är inte en solidarisk politik”, skriver de.

Organisationerna betraktar sig som språkrör för människor som inte har tillgång till den svenska debatten och efterlyser ett nytt finansieringssystem som inte urholkar biståndet. Finansieringen kan förslagsvis göras ske via andra nationella budgetposter.

Fram till dess att ett nytt system kan implementeras frågar man sig: ” Hur stor andel av biståndsbudgeten anser regeringen att det är rimligt att ta från arbetet för att minska fattigdom och stärka demokrati?” och ” Vilka biståndsinsatser kommer att nedprioriteras när avräkningarna ur biståndsbudgeten nu når nya rekordnivåer och eventuellt ökar ytterligare?”.

DN söker Stefan Löfven och Magdalena Andersson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.