Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Bitcoin når rekordnivå – värt över 130.000 kronor

Arkivbild.
Arkivbild. Other: Karen Bleier/AFP

Kryptovalutan bitcoin fortsätter att öka i värde. Priset för en bitcoin låg på torsdagseftermiddagen på 16.178 amerikanska dollar, motsvarande 136.000 svenska kronor.

– När det går upp så snabbt som det gör nu är det inte otänkbart med en korrektion, säger Johan Javeus, chefsstrateg på SEB.

Bitcoin har haft en kraftig värdeökning den senaste månaden. Den 12 november handlades en bitcoin för 5.707 amerikanska dollar. Under onsdagseftermiddagen var prislappen 16.178 amerikanska dollar – en ökning på 183 procent.

Läs mer: Ny toppnotering för bitcoin

Kryptovalutan styrs inte av någon centralbank utan dess värde styrs av utbud och efterfrågan.

– Bitcoin brukar inte följa vanliga trender som gäller på aktiemarknaden eller handel med obligationer. Det finns ingen korrelation mellan nyheter och kursen. Ibland kommer det jättebra nyheter och inget händer, ibland kommer det dåliga nyheter för bitcoin och värdet sjunker, säger Mats Henricson på Svenska Bitcoinföreningen och fortsätter:

– När det gäller köp av bitcoin är det många som sitter på insiderinformation. Inom aktiehandeln är det reglerat men det är det inte för bitcoin. Jag rekommenderar ingen att gå in i bitcoin för daytrading eftersom det oftast är andra som vet mer, säger han.

Läs mer: Bitcoin klubbades betydligt dyrare

Mats Henricson tror att bitcoins uppsving kan ha att göra med att flera stora finansiella institutioner intresserat sig för kryptovalutan, något som även Johan Javeus, chefstrateg på SEB, tror kan vara en förklaring.

– Allt drivs av spekulationer givetvis och om man hittar några orsaker till värdeförändringar är det också spekulativt kring varför det kommer just nu. Men jag tror att en sak som kan ha spelat roll är att vi ser fler och fler initiativ från traditionella aktörer på finansmarknaden som försöker inkorporera den här typen av tillgångar bland sina vanliga tillgångar, säger han.

Läs mer: Bitcoin – revolutionen som kom av sig

Den 10 december startar Chicago Board Options Exchange, CBOE, derivathandel med bitcoin och den 18 december blir Chicago Mercantile Exchange också en handelsplats för derivat kopplade till bitcoin.

– Inför terminshandeln i bitcoin är det också något som öppnar upp för investerare som har andra åsikter om valutan och som vill gå kort. Det enda du kan vara i dag är lång eller ha noll bitcoin, säger Johan Javeus.

Läs mer: Så funkar cybervalutan Bitcoin

Något som också Ludvig Öberg på Svenska Bitcoinföreningen tror.

– Det är två stora aktörer i USA som ses som tunga derivat- och terminsspelare. De lanserar bitcointerminer helt enkelt för att spekulera om framtida bitcoinpriser, vilket förväntas leda till att hedgefondförvaltare tar positioner i bitcoin och öppnar för att fler stora aktörer kan gå in i bitcoin och tillföra nytt kapital, säger han och tillägger:

– Då kommer man kunna gå kort på bitcoin. Men det finns också en i att värdet sjunker då, det lär oavsett bli intressant vad som händer, säger han.

Läs mer: ECB: Bitcoin är en tulpan

Prisutvecklingen följs noga på flera håll i världen och det spekuleras i om eller när bitcoin når sin toppnivå.

– När det går upp så snabbt som det gör nu är det inte otänkbart med en korrektion. Jag tror att vi befinner oss väldigt nära att se den nu, men det är inget som påverkar den långsiktiga utvecklingen, säger Johan Javeus, chefstrateg på SEB och tillägger:

– Men frågan är när kommer den? Blir det från 15.000 dollar till 10.000? Eller fortsätter den upp till 25.000 och sjunker till 20.000? Det går bara att spekulera i eftersom det inte finns någon fundamenta att hålla sig i, säger han.

Läs mer: Brittisk storbank öppnar upp för digitala valutor

Bitcoin är den största, men inte enda, kryptovalutan i världen. Etherum, Bitcoin Cash, Dash och Bitcoin Gold är andra kryptovalutor med stort marknadsvärde, men har en betydligt mer blygsam prisutveckling den senaste tiden.

– Kryptovalutor är ett ekosystem som inte hänger ihop rent formellt, men det är klart att det är samma typer av investerare som är på den marknaden. Skulle vi få en korrektion i bitcoin skulle det påverka de andra kryptovalutorna med, säger Johan Javeus.

Blockkedjetekniken bakom bitcoin utvecklas ständigt och tidigare i veckan genomfördes ett test med så kallad Lightning Network, som innebär att lager läggs ovanpå bitcoinkoden så att ett större antal transaktioner av bitcoin kan genomföras till en lägre avgift. 

– Det här är komplicerat, men man kan säga att de som erbjuder ett lightningnätverk låser fast egna bitcoin under en period, kanske en månad. Då öppnas en kanal så att andra kan skicka pengar genom den kanalen. Det är liksom ett sätt att garantera att människor får pengar på ett kryptografiskt säkert sätt, ungefär som att du går in på en bar och ger kreditkortet till bartendern som en garanti, men alla betalar för sig själva, säger Mats Henricson.

Med Lightning Network skulle det bli enklare att köpa billigare saker som en kopp kaffe med bitcoin, men enligt Ludvig Öberg kommer det dröja mellan sex månader och ett år innan tekniken kan rullas ut helt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.