Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Bitcoinspekulant upptaxerad för miljonbelopp

En visuell representation av kryptovalutan Bitcoin. Arkivbild.
En visuell representation av kryptovalutan Bitcoin. Arkivbild. Other: Jack Guez/TT

En enda växlare av bitcoin blev i fjol upptaxerad för miljonbelopp.

I år kommer Skatteverket att satsa mer på granskningen av spekulationer och handel i kryptovalutor.

Under 2017 steg värdet på bitcoin med över 1.000 procent – om än under stora svängningar.

För Skatteverket gäller det därför att försöka hänga med och granska vilka som spekulerar i och handlar med kryptovalutor, som bitcoin.

– Utvecklingen gör att Skatteverket behöver göra mer, säger Henrik Kisterud, rikssamordnare för digital ekonomi på Skatteverket vid en presskonferens på tisdagen.

Inkomster av kryptovalutor – liksom alla inkomster från den digitala ekonomin – är skattepliktiga, även om personer inte får kontrolluppgifter eller förtryckta uppgifter från en bank.

– Det är självklart en svår utmaning för oss. Vi kommer att kunna kontrollera en del, men inte allt. Det finns möjlighet att handla med kryptovalutor anonymt, säger Kisterud.

Läs också: Så skattar du för bitcoin

Ändå lyckades Skatteverket i fjol fatta ett tiotal beslut som rörde bitcoin – med mångmiljonbelopp i höjd skatt som följd. Bland annat blev en enda växlare av bitcoin upptaxerad för miljonbelopp. Och i år kommer verket att ha ett ökat fokus på kryptovalutor.

Och inte bara där. Webbshoppar, uthyrning via nätet och bloggare med någon form av kommersiell verksamhet kan också räkna med fler kontroller under 2018.

Skatteverket genomför även större granskningar i samband med de senaste årens läckor av information från rådgivare till stora företag och rika privatpersoner. I den så kallade Panama Papers har verket haft 282 ärenden, varav 139 är avslutade. Det har – hittills – lett till att 30 personer blivit upptaxerade med sammanlagt 340 miljoner kronor.

Och, som DN kunde avslöja i går, har Paradisläckan från i höstas hitills lett till att Skatteverket hittat 216 svenska personer och bolag som det vill titta närmare på. Och verkets ledning hoppas på att få veta om det finns fler att studera.

– Vi vet inte när resterande uppgifter släpps, betonar Katrina Björk, rikssamordnare för internationell skattekontroll.

Skatteverkets kontroller av stora företag under fjolåret har också lett till krav på höjd skatt om sammanlagt 4,3 miljarder kronor, vilket DN kunde berätta i går.

Finansminister Magdalena Andersson betonar i en intervju med DN vikten av att skatterådgivare ska omfattas av en informationsplikt när de rekommenderar kunderna ett skatteupplägg. 

– Är det så att de börjar sälja nya upplägg så måste de informera Skatteverket om det. Det ökar givetvis möjligheten för verket att vara snabba på bollen, säger hon.

Regeringen har tillsatt en utredning om informationsplikt som ska komma med sitt resultat i oktober.

Finansministern tycker också att näringslivet haft fel attityd till internationella skatteupplägg. 

– Attityden har varit lite att man rycker på axlarna åt väldigt avancerade skatteupplägg. Det är bekymmersamt. Svenska bolag som agerar i Sverige riskerar ju sämre konkurrensmöjligheter, säger Andersson.

– Allt som är lagligt är inte lämpligt, tillägger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.