Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Björklund: Spiken i kistan för valfriheten i Sverige

Other: Hampus Andersson

Moderaternas Elisabeth Svantesson och Liberalernas Jan Björklund ger som förväntat tummen ner åt regeringens förslag om vinstbegränsningar. 

– Det här är spiken i kistan för valfriheten i Sverige, säger Björklund till DN.

Det var på fredagen som civilministern Ardalan Shekarabi (S) och V-ledaren Jonas Sjöstedt presenterade det nya förslaget

Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson, anser att förslaget är dåligt och det flyttar fokus från det som är viktigt. 

– Nämligen att ha tuffare kvalitetskrav som ska gälla både den kommunala sektorns verksamheter och de fristående aktörerna, säger hon.

I stället vill Svantesson ha en diskussion skattebetalares pengar som ska användas så effektivt som möjligt. 

– Då ska vi se till att vi har ordentliga krav på aktörerna. Men de problem vi ser med kunskapsresultat och vårdköer, de löser man inte så här, säger hon och fortsätter: 

– Allt som inte fungerar ska läggas ner tycker jag, oavsett om det är kommunalt eller ägs av någon annan. Men det här förslaget riskerar leda till att verksamheter läggs ner där många barn och äldre finns och trivs.

Liberalernas partiledare Jan Björklund menar att förslaget innebär ett vinstförbud för de flesta företag.

– Det här är spiken i kistan för valfriheten i Sverige för hundratusentals föräldrar och äldre. Med det här sättet att räkna som de valt så ger det mycket låga marginaler. I praktiken är det ett vinstförbud för de flesta företag, säger Björklund till DN. 

Även Kristdemokraternas partiledare, Ebba Busch Thor, är kritisk till lagförslaget, som hon menar är otroligt krångligt.

– Det handlar om att posera och köpa Vänsterpartiets lojalitet i ytterligare åtta månader. Det löser inte det välfärdssvek som pågår där många elever inte lär sig det de ska i skolan och många äldre nekas äldreboendeplatser, säger hon. 

På Twitter skriver Annie Lööf att regeringens och V:s förslag är en attack på människors valfrihet. 

Även Sverigedemokraterna avfärdar lagförslaget rakt av.

– Det här förslaget kommer inte att passera riksdagens kammare, det kan vi säga ganska säkert. Vår linje är att valfriheten har ett egenvärde och det är klart hotat genom det här, säger Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomisk-politiske talesperson, till TT.

Läs mer: Carola Lemne: Ett dråpslag mot välfärden

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.