Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Björn Eriksson: Dags att staten återtar befälet över bankerna

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Storbankerna har en dold agenda där de helst vill få bort kontanterna. Det dags att staten återtar befälet över deras kontanthantering. Det säger den tidigare rikspolischefen Björn Eriksson.

Den tidigare rikspolischefen och landshövdingen i Östergötland Björn Eriksson går nu till storms mot landets affärsbanker. I en skrift som han beskriver som en vitbok, "Korten på bordet", anklagar han dem för att i lönndom avskaffa kontanterna och i stället skapa ett betalningsmonopol.

– Staten gav bankerna möjlighet att avskaffa kontanthanteringen för 10-15 år sedan. Nu är det dags att staten återtar befälet över bankerna, säger Björn Eriksson.

Han har kallat till kontantupprorsmöte i Myntkabinettets lokaler i morgon, torsdag. Björn Eriksson räknar med att det ska komma en rad politiker, bloggdebattörer och organisationer som till exempel Svenska Kyrkan som ska ge sina åsikter i frågan.

DN har i artiklar berättat om hur svårt det är för gemene man att sätta in kontanter på ett bankkonto. Kemiprofessorn vid Stockholms universitet, Sven Hovmöller hjälper hemlösa EU-migranter i Stockholm har till exempel förvägrats att sätta in nära 180.000 kronor på ett konto. Kontanterna som är en följd av tidningsprojekt ska betala av en skuld till ett tryckeri i Norge.

Björn Eriksson konstaterar att det också har blivit svårare att plocka ut kontanter i automater. Han anser nu att bankerna hukar i debatten.

– Jag försökt få i gång en dialog med bankerna men de ger inga relevanta svar. De måste sluta tiga, anser Björn Eriksson.

Den tidigare rikspolischefen anser därför att kommunerna som upphandlar banktjänster nu ska börja kräva att bankerna också tillhandahåller kontanttjänster. Det skulle vara ett steg på vägen att förhindra det betalningsmonopol som de nu håller på att skapa, tror han.

– Och ska bankerna få behålla sitt tillstånd, oktrojen, ska de också avkrävas att de accepterar kontanthantering.

Handelsbanken är enligt Björn Eriksson egentligen det enda undantaget bland storbankerna. Den erbjuder fortfarande kontantinsättningar i någorlunda acceptabel omfattning, anser han.

– Ytterst är det en demokratisk fråga. Ska kontanterna bort måst det ske med politiska beslut, inte för att bankerna vill tjäna mera pengar, säger Björn Eriksson.

I dag är Björn Eriksson personligt engagerad i säkerhetsbranschen, bland annat ordförande i säkerhetsbolag.

Läs också Maria Crofts kommentar: ”Fel att bankerna kan vägra kontanter”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.