Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 07:05 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/bjorn-wahlroos-friar-nordea-fran-penningtvatt/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Björn Wahlroos friar Nordea från penningtvätt

Foto: Lisa Mattisson

På Bankföreningens årliga möte fick Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos frågor gällande anklagelser om penningtvätt och missnöjda kunder. 

– I Nordea är vi ganska säkra på att vi inte har gjort oss skyldiga till penningtvätt. Det är mycket litet som vi har gjort fel. Men det har kostat banken enorma summor att städa upp.

 Artikeln har tillfogats en rättelse.

Nordea har varit hetluften under en längre tid. Det är bankens flytt från Sverige, kritik mot bristande kundvänlighet och nu senast anklagelserna om att ha medverkat i penningtvätt. Bankens styrelseordförande Björn Wahlroos fick möta alla frågorna på Bankföreningens årliga möte.

– Jag tycker att penningtvätt är ett dåligt begrepp. Som bank är vi en betalningsplattform som handhar miljontals transaktioner utan att ha fullständig kännedom om alla. Men under de senaste tio åren har vi arbetat hårt på att stärka kontrollen, framhåller han.

Enligt honom har Nordea satt av väldiga resurser, runt en halv miljard euro (fem miljarder kronor) för att komma till rätta med problemen. Det handlar, bland annat, om bygga nya system och att skärpa rutinerna.

Många av bankens kunder har inte själva valt att komma till oss, säger Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos.

Björn Wahlroos är också styrelseordförande i det finska försäkringsbolaget Sampo som tidigare har sålt sin bankverksamhet till Danske Bank. Den del av banken som finns i Estland har senare avslöjats som platsen för rysk penningtvätt.

– Det är något som har inträffat efter överlåtelsen och som jag inte har del i, säger han.

Men viktigt är, enligt Björn Wahlroos, att synen på Ryssland har ändrats starkt under det senaste decenniet. Han vill inte utveckla temat närmare, men det tycks handla om den korruption som på olika vägar har sökt sig in från öster.

När det gäller Nordeas flytt från Sverige anser bankens styrelseordförande inte ha haft något val. Beslutet var det bästa för aktieägarna och därmed oundvikligt att ta. Men själv hade han gärna låtit Nordea behålla huvudkontoret i Stockholm.

– Frågan diskuterades i flera år, bland annat med finansminister Magdalena Andersson. Men det gick inte att få fram en lösning som passade banken och då fanns för vår del inte något annat val än att flytta.

Vad det främst handlade om var den svenska regleringen av bankerna, där Nordea kunde komma billigare undan genom att istället ha sitt huvudkontor i Finland som ingår i EU:s bankunion. Det medför lägre krav än vad som gäller i Sverige.

Nordeas svenska kunder är inte särskilt nöjda, vilket framkommer i olika mätningar. Björn Wahlroos medger att banken inte uppfattas så positivt i Sverige:

– Det beror delvis på att Nordea är ett resultat av sammanslagningar. Många av bankens kunder har inte själva valt att komma till oss, betonar han.

2018-11-09 00:55 I en tidigare version uppgavs fel konvertering av en halv miljard euro.

Läs mer:

 Penningtvättshärvan runt Nordea växer 

Putins största fiende låg bakom anmälan mot Nordea

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.