Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Bläckfiskhud” ska skapa töjbara mobilskärmar

Forskare från USA har uppfunnit en artificiell hud som påminner om bläckfiskarnas. Materialet kan både töjas och ändra färg, och skulle kunna användas till skärmar på mobiltelefoner.

– Vi tror att det finns många spännande potentiella tillämpningar för denna teknik, säger forskaren Bryan Peele på Cornell University i USA.

Bryan Peele och hand medarbetare har skapat ett material som kan tänjas upp till sju gånger sin naturliga storlek. Resultaten publicerades i veckan i tidskriften Science.

– Vi tror att det här materialet till exempel skulle kunna användas på mobiltelefoner som lätt ryms i din ficka, men som skulle kunna tänjas ut till en stor platta när du vill kolla på film eller jobba, berättar Bryan Peele.

Foto:

Materialet kan också ändra färg genom att sända ut ljus. Forskarna ville efterlikna egenskaperna hos vissa bläckfiskar, som kan härma sin miljö genom att ändra hudens färg och struktur.

Projektet började som ett skolprojekt för två år sedan. Målet var att försöka visa hur mjuka material kunde förbättra produkter som redan finns på marknaden. Efter många misslyckanden lyckades de skapa den nya bläckfiskliknande huden.

Foto:

Materialet kan komma att användas på robotar som jobbar i nära kontakt med människor, enligt forskarna.

– Som en sensor så tillåter vi roboten att veta om sin form och att känna sin miljö. Genom att robotarna kan ändra färg så vidgas kommunikationen mellan människor och robotar, förklarar Bryan Peele.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.