Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Blancolåntagare ofta ensamstående föräldrar

Personer med stora ekonomiska problem använder blancolån för att undvika att bli utblottade. Ofta är dessa personer ensamstående föräldrar.

- Ett blancolån kan uppfattas som den enda lösningen på svårigheterna, säger Ulrika Månsson, budget- och skuldrådgivare i Stockholms kommun.

De personer som söker upp en budget- och skuldrådgivare har alltid minst ett blancolån. Ofta flera, enligt Ulrika Månsson.

- Blancolånen är oftast inte själva orsaken till att man har hamnat i en skuldfälla. De är resultatet av att man försöker rädda sin ekonomi från att bli körd i botten.

Ulrika Månsson får medhåll av Faisal Najib, handläggare på Skuldsaneringsenheten på Kronofogdemyndigheten. Men han säger att den som ansöker om skuldsanering, för att reda ut sina skulder och förhandla fram en återbetalningsplan, i värsta fall kan avvisas från Skuldsaneringsenheten om det förekommer för många blancolån.

- De flesta har tagit blancolån efter blancolån på grund av ekonomiska svårigheter, till exempel efter en skilsmässa eller vid sjukdom. Men det kan ändå vara en försvårande omständighet, säger Faisal Najib.

Ulrika Månsson är mycket skeptisk till reklamen för blancolån, som ofta anspelar på att man som låntagare slipper "onödiga" frågor, eller uppmanar till resor eller annan snabb konsumtion. Hon är också kritisk till att det kan vara svårt att förstå vad den faktiska månadskostnaden blir när man tagit ett blancolån.

- Ansvaret för lånet ligger alltid hos låntagaren. Men det krävs mycket för att stå emot ett blancolån när det framställs som så enkelt och oproblematiskt att få låna, säger hon.

Socionomen Torbjörn Hjort skriver i en forskningsrapport från Lunds Universitet, om att ensamstående, ofta kvinnor, med barn är de som har den kärvaste ekonomin. För dem kan blancolånen vara ett sätt att upprätthålla en levnadsstandard, så att barnen inte ska behöva avvika från sina kamrater alltför mycket.

Ulrika Månsson tror att vissa av dessa personer kan ha svårt att erkänna, till och med för sig själva, att de inte har råd med julklappar eller semesterresor.

- Vi lever i ett konsumtionssamhälle. Det kan vara mycket svårt att stå emot när så många drar åt det andra hållet, säger Ulrika Månsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.