Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 22:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/blandad-syn-pa-julmusiken-bland-handelsanstallda/

Ekonomi

Blandad syn på julmusiken bland handelsanställda

01:27. ”Julmusik i butiker kan jämföras med tortyr” säger Töres Theorell, tidigare professor Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet.
Handels släpper ny rapport om julmusikens påverkan.
Bild 1 av 1 Handels släpper ny rapport om julmusikens påverkan. Foto: Borgen, Ørn E.

I media finns det närmast en unison uppfattning om att julmusiken är ett arbetsmiljöproblem. Det skriver Handelsanställdas förbund i en ny rapport som visar att bilden av julmusik splittrar handelsanställda. 

– Rapporteringen riskerar oftast att bli ensidig, säger Stefan Carlén, chefsekonom vid Handels. 

Rätta artikel

”För mig ger det bara ångest och ilska. De försöker att uppdatera och modernisera den, men det spelar ingen roll. Jag rent ut sagt avskyr julmusik”. 

På det viset lät ett uttalande från en butiksanställd under vintern 2015. När Handelsnytt rapporterade för tre år sedan om butikspersonalens känslor kring julmusiken vittnade människor om ångest och ilska. Flera menade att julmusiken var ett arbetsmiljöproblem.  Men en del av de utfrågade personerna uppskattade även musiken. Med andra ord var bilden av julmusiken som ett arbetsmiljöproblem splittrad. Även DN har talat med butiksanställda under vintern 2018.  

I en ny rapport undersöker fackförbundet hur musiken påverkar handelsanställdas arbetsmiljö. Genom en enkätundersökning ställdes två frågor om julmusiken. Den första frågan handlade om julmusiken skilde sig från musiken under resten av året. Medan den andra frågan handlade om de utfrågade upplevde julmusiken som mer påfrestande för arbetsmiljön. 

Medan 73 procent instämde i att julmusiken skilde sig från annan musik höll endast 34 procent med om att musiken under julhandeln är mer påfrestande för arbetsmiljön än annan musik.

Rapporten drar slutsatsen att våra förväntningar om julmusikens negativa påverkan har varit överdrivna. Med andra ord är julmusikens påverkan betydligt mindre än vad som förväntades. Däremot kan låtarnas enformighet vara ett problem. 

– Många av de utfrågade lyfte att julmusiken har för lite variation i låtarna. Dessutom upplever många att julen är en stressig arbetsperiod över huvud taget vilket kan göra att julmusiken upplevs som mer problematisk, säger Stefan Carlén, chefsekonom vid Handels. 

Enligt honom är det positivt att media rapporterar om julmusikens påfrestningar. Det är först när rapporteringen endast omfattar de negativa sidorna av musiken som det uppstår ett problem. 

– I rapporten säger några personer att julmusiken är ett skönt avbrott från vanlig musik, vi får helt enkelt se båda sidorna av situationen, säger han. 

När det kommer till att spela musik över huvud taget på jobbet är en majoritet positiva. Personal som inte uppskattar julmusik i butiker tyckte i samma utsträckning som resten av de utfrågade att musik överlags är positivt att spela på jobbet. 

Läs även: Forskare: ”julmusik liknar känd tortyrmetod”