Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Blått ljus skadar gula fläcken

Det är inte bara uv-strålarna som kan vara farliga. Även blått ljus kan vara skadligt och därför bör man undvika solglasögon med blå linser.

Det blå ljuset anses av många ögonläkare vara skadligt för ögats gula fläck och orsaka så kallad maculadegeneration. Effekten blir att synen försvinner i mitten av synfältet och lär inte gå att rädda till skillnad från grå starr, som går att operera.

Det räcker alltså inte med att stoppa UV-ljuset. I området mellan 380 och 500 nanometer finns det blå ljuset och bägge typerna av ljus bör stoppas av ett par fun­gerande solglasögon. För det blå ljuset saknas gränsvärden för hur mycket blått ljus glasögonen får släppa igenom. Däremot finns det rekommendationer om att det blå ljuset inte får vara kraftigare än det synliga ljus glasögonen släpper igenom. Men är glasen blå ja då är det blå oftast kraftigare.

Flera av de glasögon med blå linser DN Konsument tidigare testat har haft för höga genomsläpp av blått ljus. Det gällde såväl dyrare som billiga bågar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.