Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Bluff avslöjad inom Studiefrämjandet – påhittad cirkelledare höll 257 kurser

Cirkelledaren Gustav Gustavsson hade hand om 257 kurser. Men varken han eller kurserna existerade i verkligheten. Nu tvingas Studiefrämjandet i Umeåregionen att betala tillbaka runt nio miljoner kronor för omfattande bidragsfusk, skriver Västerbottens-Kuriren.

– Jag har absolut aldrig varit med om någonting liknande, det är en extrem situation som har varit i Umeå och jag tror att väldigt många känner sig förda bakom ljuset, säger Britten Månsson-Wallin, generalsekreterare i Folkbildningsrådet, till VK.

Fusket inom studieförbundet avslöjades efter en granskning av tidningen i våras. Nu har Umeå kommuns och Studiefrämjandets egna undersökningar kommit fram till att uppgifterna stämmer och att Studiefrämjandet har lurat till sig både kommunala och statliga bidrag för verksamhet som aldrig bedrivits.

Det har bland annat skett genom påhittade personer som cirkelledaren Gustav Gustavsson. Han hade hand om 257 kurser - men varken Gustav eller hans kursverksamhet fanns på riktigt.

Dessutom har studieförbundet använt ett dataprogram som underlättade fusket, skriver VK. Det gjorde till exempel att Kulturcentrum Prei i Umeå rapporterade in 1.924 olika studiecirklar till Studiefrämjandet förra året – i snitt 37 nya cirklar varje vecka. Men VK:s granskning visade att en stor del av verksamheten var påhittad.

Polisen har inlett en förundersökning om bedrägeri och Folkbildningsrådet har beslutat att förbundet ska betala tillbaka miljontals kronor i statsbidrag. Folkbildningsrådet vill även se över reglerna för studieförbundens ersättningar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.