Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 19:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/boeing-fardig-med-uppdatering-for-olycksplan/

Ekonomi

Boeing färdig med uppdatering för olycksplan

Boeing meddelar att de kommer att samarbeta med den amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten FAA för att modellen ska få nytt certifikat. Foto: Ted S. Warren/AP

Den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing uppger att de är färdiga med sin uppdatering av mjukvaran för modellen 737 Max 8, som belagts med flygförbud efter två svåra olyckor på kort tid.

Rätta artikel

Flygplansmodellen Boeing 737 Max 8 belagdes med flygförbud efter de dödliga flygolyckorna i Etiopien och Indonesien. Totalt omkom nästan 350 personer, varav fyra svenskar.

Problemen med flygplanen hängde ihop med det digitaliserade nödsystemet, kallat Maneuvering Characteristics Augmentation System (MCAS), och som aktiverades vid de två olyckorna.

Systemet är till för att motverka överstegring av flygplanet, men i båda fallen ska flygplanen istället ha tvingats ner mot marken.

Läs mer: Vad händer i en cockpit när allt havererar? 

Nu meddelar flygplansproducenten att man är färdig med en uppdatering av mjukvaran. Bolaget uppger att de kommer att samarbeta med den amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten FAA för att modellen ska få nytt certifikat.

– Vi gör stora framsteg och är säkra på att 737 Max med den uppdaterade MCAS-mjukvaran kommer att vara ett av de säkraste flygplanen någonsin, uppger Boeings vd Dennis Muilenburg i ett pressmeddelande. 

Enligt bolaget har redan testflygningar och simulatortest genomförts med den nya uppdateringen. Sammanlagt har de uppdaterade planen gjort 207 testflygningar under 350 timmar.

Boeing-aktien steg med 2,4 procent efter beskedet, skriver Reuters.