Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 05:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/boeings-maxproblem-sinkar-ryanairs-planer/

Ekonomi

Boeings Maxproblem sinkar Ryanairs planer

Foto: Johan Nilsson/TT

Det irländska lågprisflygbolaget Ryanair skjuter på målet om 200 miljoner passagerare per år. Beskedet kommer i samband med en kvartalsrapport och bolaget hänvisar till problemen med Boeing 737 Max-flygplanen.

TT Text

Ryanair redovisar en nettovinst på 88 miljoner euro för fjolårets fjärde kvartal, det tredje kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Försäljningen lyfte samtidigt till 1,9 miljarder euro, en ökning med 21 procent jämfört med motsvarande period ett år tidigare.

Vd Michael O'Leary flaggar samtidigt för att målet att nå upp till 200 miljoner passagerare per år till mars 2024 ser ut att fördröjas i minst ett eller kanske till och med två år som ett resultat av problemen med Boeing 737 Max-flygplanen.

Ryanair är en av Boeings största kunder, med 210 Max-flygplan beställda. De första 55 av dessa flygplan beräknas nu vara i trafik först sommaren 2021, ett år senare än planerat. Därefter räknar Ryanair med att tillföra sin flygplansflotta cirka 50 nya Max-flygplan per år.

Befintliga Max 8-flygplan, som sedan mars 2019 har flygförbud efter två stora flygolyckor på kort tid, kommer enligt Boeing troligen inte kunna tas i trafik igen förrän i mitten av 2020. Ryanair räknar med att ta emot de första leveranserna i september–oktober i år.

Läs mer: Turister drabbas av Ryanairs nedskärningar

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt