Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 12:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/boeings-storkund-tvingas-banta-verksamheten-efter-flygstoppet/

Ekonomi

Boeings storkund tvingas banta verksamheten efter flygstoppet

Boeing 737 Max-plan på marken i väntan på att de ska bli flygfärdiga igen. Foto: Seattle Aviation Images

Flygbolaget Flydubai, som är den näst största kunden till Boeings olycksdrabbade flygplansmodell 737 Max, varnar för att dess verksamhet kommer att förflyttas fem år bakåt i tiden om inte flygstoppet för modellen snart hävs, rapporterar Bloomberg News.

Direkt Text

Boeing 737 Max belades med globalt flygförbud i mars i år efter att på kort tid ha drabbats av två krascher med många dödsoffer. Sedan dess har flygbolaget Flydubai, baserat i Förenade Arabemiraten, enligt vd Ghaith Al Ghaith gått från en snabb expansionsfas till en kraftigt nedbantad verksamhet och växande förluster.

”Utan några leveranser av nya flygplan och ingen visibilitet vad gäller tidsplanerna, kommer vår operativa flotta att krympa till samma storlek som 2014”, sade vd:n till Flydubai, som är ett systerbolag till det större Emirates. Flydubai redovisade för årets sex första månader en förlust på 197 miljoner dirham, motsvarande 530 miljoner kronor.

Flydubai fick ställa 14 flygplan av den aktuella modellen på marken när flygförbudet infördes. Därutöver har bolaget lagt order på ytterligare 251 stycken 737 Max-plan. Nu söker Flydubai ekonomisk kompensation från Boeing, samtidigt som flygbolaget meddelat att det överväger att dra tillbaka ordern och i stället köpa Boeingrivalen Airbus modell A320neo.

Läs mer: USA:s myndigheter kritiserar Boeing