Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-24 11:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/boeings-vd-ber-offers-familjer-och-alla-flygpassagerare-om-ursakt/

Ekonomi

Boeings vd ber offers familjer och alla flygpassagerare om ursäkt

En anhörig till ett av offren från Ethiopian Airlines-kraschen då 157 människor dog. Foto: Mulugeta Ayene/AP

Boeings chef Dennis Muilenburg riktar sin tydligaste ursäkt hittills till de anhöriga till offren för två svåra krascher som berodde på fel i flygplanstillverkarens styrsystem. Han ber samtidigt världens flygpassagerare om ursäkt för den förtroendekris företaget orsakat.

– Jag ber personligen familjerna om ursäkt. Det känns hemskt att de här olyckorna inträffat, och vi är ledsna över förlusten av liv i båda olyckorna.

I en tv-intervju med amerikanska CBS riktade Boeings vd Dennis Muilenburg på onsdagen en ursäkt till de anhöriga till de nära 350 dödsoffer som krävdes i två flygkrascher och som ledde till att alla Boeing 737 Max 8-plan i världen fick flygförbud.

Den 29 oktober 2018 omkom alla 189 ombord på Lion Airs flight 610 kort efter start från Jakarta i Indonesien. Den 10 mars 2019 dog 157 personer när Ethiopian Airlines flight 302 störtade utanför Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

– Vi är ledsna över hur familjer och nära och kära har drabbats, och det är något som aldrig kommer att försvinna, det finns alltid med oss. Jag kan säga att jag som ledare för det här företaget berörs direkt, det är väldigt svårt.

– Vi kan inte ändra det som hänt, men vi kan vara beslutsamma i vårt fortsatta arbete för säkerheten, sade Muilenburg, som samtidigt bad flygpassagerare världen över rent allmänt om ursäkt för att förtroendet för flyg skadats.

Boeing meddelade för ett par veckor sedan att man är färdig med en uppdatering av den mjukvara i planets styrsystem som låg bakom olyckorna.

Läs mer: Boeing färdigt med uppdatering för olycksplan 

CBS-reportern Norah O’Donnell frågar om Muilenburg skulle sätta sin egen familj på ett Boeing 737 Max 8-plan.

– Utan någon som helst tvekan, svarar Boeingchefen.

Den första offentliga ursäkten från Muilenburg kom timmarna efter det att en etiopisk rapport i början av april pekat ut Boeing som ansvarigt för dödskraschen i mars.

– Dessa tragedier fortsätter att tynga våra hjärtan och sinnen, och vi känner med de anhöriga till passagerarna och besättningen, sade han då.

Läs mer: 

Boeing tar på sig ansvaret för flygkraschen i Etiopien

Svenske mannens familj stämmer Boeing på 2,7 miljarder