Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Boende i kändistätt lyxhus stämmer bostadsbolag

Grev Turegatan 8.
Grev Turegatan 8.

Terrasser med läckage, mögel och allvarliga fuktskador. Det är några av problemen i lyxbygget No 8 Ture på Grev Turegatan i Stockholm som upptäckts.

Nu har de boende lämnat in en stämning mot bostadsbolaget Wallenstam Entreprenad och kräver skadestånd för avtalsbrott, skriver Dagens Industri.

Under våren 2014 stod det omtalade bygget klart på Östermalm. 61 lägenheter såldes via stjärnmäklaren Fredrik Eklund till en rad kändisar – bland annat fotbollsspelaren Kennedy Bakirciouglü, dåvarande paret Calle och Anitha Schulman och arkitekten Thomas Sandell.

Kvadratmeterpriset var på över 100.000 kronor och i många fall såldes lägenheterna till det dubbla. Markus ”Notch” Persson, miljardären som skapade spelet Minecraft, köpte takvåningen på 126 kvadratmeter och förde över 28 miljoner kronor för den nya bostaden.

Men efter inflyttningen visade det sig att den nybyggda fastigheten hade stora brister. I stämningsansökan nämns bland annat svartmögel, mögel, allvarliga fel i VVS-systemet och läckage på terrasser som lett till vattenskador. I stämningen framgår att flera parkettgolv måste bytas, att elsystemet har allvarliga fel och brister och att flera fel finns i hissar och fasader.

Problemen har visat sig vid flera besiktningar som genomförts under 2015 och 2016, men trots påtalanden så har inte bostadsbolaget tagit tag i problemen. Därför har bostadsrättsföreningen nu valt att gå till domstol.

– Det är klart att de tar i så de kräks i en stämningsansökan. Vi är väl medvetna om vissa av felen och ville åtgärda dem, men de ville de ha ännu mer ersättning och då kände vi att gränsen var nådd, säger Hans Wallenstam, vd för Wallenstam, till Dagens Industri, och fortsätter:

– Jag kan inte tycka jättesynd om dem i och med att lägenheterna har gått upp 25–50 procent. Självklart ska vi göra rätt för oss men i och med att det inte gick att göra upp i godo så är det lika bra att det blir en rättsprocess, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.