Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Boka din hyrbil i god tid inför sommaren

Foto: Kalle Holmberg
Att hyra sommarbil har blivit allt vanligare. Vill du få bästa priset måste du boka hyrbilen i god tid. Allt fler väljer hyrbil för att slippa krångel med parkeringsplatser och höga fasta kostnader.

– Det är en underliggande trend i samhället att hyra i stället för att köpa och vi ser en tydlig ökning av antalet privatpersoner och företag som hyr sina bilar, säger Anders Tärnell, marknadsdirektör på Hertz.
Frågor om hyrbilar är så här års de vanligast förekommande hos Motormännen. Många är osäkra på vilka försäkringar som ingår när man hyr bil och vad de innebär. Om man hyr bilen utomlands är det särskilt viktigt att se över självrisken.
– I dag finns det en uppsjö av biluthyrare, både internationellt och nationellt. Priserna är pressade och rimliga och uthyrarna kan oftast skaka fram det du vill ha. Självrisken är alltid högre utomlands, så se till att ha en ”total cover-försäkring”, säger Karl von Schoultz, bilresespecialist på Motormännen.

Det är bra att boka sin sommarbil i god tid för att få det bästa priset. Om du vet att du ska resa under midsommar, i juli och augusti eller hyra bilen i Visby under semesterveckorna är det också bra att vara ute i god tid. Det lättaste sättet att hyra eller boka din bil är på nätet, biluthyrningarnas kundcenter eller genom deras appar. De allra flesta uthyrare har fria mil till ett fast pris.
– Generellt när man ska hyra bil bör man tänka på de kriterier som biluthyrarna kräver, ditt körkort måste vara giltigt och du måste ha haft det i minst ett år. Tänk också på att uthyrarna tar en depositionssumma mellan 3 000 och 5 000 kronor som inkluderar självrisk, skador och böter. Om flera personer ska köra bilen se till att de står angivna på hyresavtalet. Finns det skador på bilen som inte är dokumenterade innan, gå tillbaka till uthyrande station och be dem notera det. Annars kan du som kund behöva stå för den skadan, säger Anders Tärnell.

Försäkringar är särskilt viktigt att tänka på. Enligt Motormännen ska trafik- och helförsäkring ingå i avtalet, men teckna för säkerhets skull en kompletterande försäkring för att sänka självrisken.
– I vårt avtal om hyrbilar ingår en stöld- och vagnskadeförsäkring, men jag föreslår att man köper en trygghetsförsäkring till det, för att vara på den säkra sidan. Fundera över hur ni ska använda bilen, vilka behov ni har, hur mycket packning och vilka tillbehör ni behöver, säger Mona Karlén, marknadschef på Avis.

Tre tips för dig som ska hyra bil

Tre tips för dig som ska hyra bil i sommar:

Ta reda på åldersgränserna för att kunna hyra bil. Om du är under 21 år eller över 70 år kan det vara svårt att hyra bil eller så kan det bli dyrare.

Bilhyran beräknas ofta på två sätt, fri körsträcka betyder en högre hyra per dag eller en låg hyra per dag och en avgift per körd kilometer.

Ta reda på hur bilen
är försäkrad. Trafikförsäkringen är obligatorisk och täcker skador på andra bilar eller föremål men inte på hyrbilen. Se över policyn för hur du ska agera om det händer en olycka eller bilen går sönder.

Källa: www.konsumenteuropa.se

Så mycket kostar hyrbilenJämförpriser

Så mycket kostar hyrbilen
Jämförpriser hyrbil fyra veckor:

Avis: från 7 000 kronor inklusive moms (fyra dörrar, varierande diesel/ bensin, beräknad för fyra personer, ett bagage, exempelbil Toyota aygo).
Europcar: från 7 600 kronor per månad (minsta bilarna är Seat Ibiza och Skoda Fabia, bensindrivna miljöbilar med fyra dörrar).
Hertz: från 8 000 kronor inklusive moms (två dörrar, bensindriven, klassad som miljöbil).

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.