Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Bolag ska inte komma undan med sådant här”

Foto: DN

DN:s näringslivskrönikör Birgitta Forsberg svarar på tre frågor om förundersökningen mot Volkswagen. ”Det är förstås mycket allvarligt”.

Vad innebär det för ett bolag som VW att misstänkas för grova brott?

– Det är förstås mycket allvarligt. Det är bra att rättsväsendet agerar mot det här fusket. Bolag ska inte komma undan med sådant här utan rättslig prövning.

Hur tror du att det kommer påverka VW:s försäljning av fordon i Sverige?

– Det är förvånansvärt att det inte verkar ha påverkat mer, trots att Volkswagen lurat både kunder och myndigheter. Det urstarka svenska bilåret 2015 blev även ett rekordår för Volkswagen. I december, ett par månader efter avslöjandet om fusket, ökade Volkswagens totala försäljning av sina bilmärken i Sverige med 16 procent jämfört med i december 2014. Visserligen är det mindre än hela marknadens ökning på 24 procent, men det är ändå mycket.

Vad beror det på?

När det gäller december går det inte längre att peka på den eftersläpning på en eller ett par månader som finns mellan att kunden beställer en bil och han eller hon faktiskt köper den. Det verkar alltså som om kunderna, märkligt nog, inte bryr sig så mycket om fusket. Kanske för att de nya bilar som de köper inte är manipulerade.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.