Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Bolagen som lockat 68.738 i skuldfällan

På tre år har Sveriges tio största snabblånebolag skuldsatt 68 738 personer. DN:s granskning visar att upp till var sjätte låntagare inte kan betala tillbaka. Nu kräver Kronofogden att branschen lägger korten på bordet.

Antalet obetalda snabblån har ökat mycket kraftigt de senaste åren, från 2011 till 2012 steg antalet fall med 62 procent.

Utvecklingen är så oroväckande att Kronofogden försöker kartlägga hur stor andel av snabblånebolagens krediter som går till indrivning.

– Vi vill få en helhetsbild av hur vanligt det är att den här typen av lån leder till skuldsättning, det är viktigt att veta om det är ett stort samhällsproblem, säger Jan Åkerlund på Kronofogden.

Hittills har bolagen inte velat lämna ut uppgifterna som behövs för kartläggningen. Myndigheterna vet i dag inte hur vanligt det är att en skuld går till indrivning.

Dagens Nyheter har med uppgifter från Kronofogden försökt göra en egen kartläggning. Undersökningen visar att på tre år har de tio största bolagen dragit 68 738 personer till Kronofogden för obetalade lån.

Flest obetalda lån har marknadsledande Folkia, som på tre år gjort 14 440 ansökningar om betalningsföreläggande.

I 2 461 fall gäller ansökan en person som Folkia redan skickat till Kronofogden en gång under samma period, totalt har Folkia dragit 11 983 personer till Kronofogden.
Folkia omsatte 90 miljoner kronor under 2011, samma år skickade de indrivningskrav för obetalda lån till Kronofogden på 16,6 miljoner kronor.

På plats sju på tio i topp-listan över bolag med flest indrivningar kommer Mobillån i Sverige AB. Åren 2010 och 2011 gjorde de 4 500 ansökningar. Men 2012 minskade antalet till 47.

Enligt Jan Åkerlund på Kronofogden beror det inte på att bolagen skärpt kraven på kunderna. I stället har Mobillån börjat sälja lånen vidare till finansbolag som driver in skulderna. Detta får till följd att de inte syns i Kronofogdens statistik.

Avida Finans har 2012 köpt upp drygt 10 000 obetalda snabblån och en stor del av de lånen kommer från Mobillån. 

– Vi har inte räknat dem, men jag kan med säkerhet säga att ett antal tusen av dem härrör från Mobillån i Sverige, säger Jan Åkerlund.

Mobillån i Sverige AB är hittills det enda bolaget som öppet redovisat hur många lån de ger ut per år. Enligt vd Richard Gabler beviljades 30 000 lån 2012. Utlåningen var cirka 100 miljoner kronor.

– Det innebär att upp till 10–15 procent av lånen hamnar hos Kronofogden, det är väldigt mycket i synnerhet i jämförelse med mobilindustrin där 0,2 procent leder till ärende hos Kronofogden. Det är en svagare kundgrupp som lånar pengar hos den här typen av bolag, säger Jan Åkerlund.

Dagens Nyheter har sökt företrädare för samtliga bolag på tio i topp-listan, men ingen har velat svara på frågan om hur många av deras lån som går till indrivning. Några bolag har inte svarat alls, andra hänvisar till att det pågår förhandlingar med Kronofogden om vilka uppgifter som ska lämnas ut och med den motiveringen avböjer att svara.

Ett antal av bolagen är på väg att bilda en branschorganisation. Ett alternativ som diskuterats är att branschen som helhet ska lämna ut siffror om skuldsättning och antal lån.

– Jag hoppas och tror att vi kan få den informationen. Det är väldigt viktigt för oss och branschen att titta på de här siffrorna så att vi kan ha möjlighet att motverka onödig skuldsättning, säger Jan Åkerlund.

Bolag som varnats av Konsumentverket

Mobillån Sverige AB

4 Finance AB

Adacta Investment Group AB

Creditum Norden AB

Expresskredit Norden AB

Ferratum Sweden AB

Into Finans AB

Ipp Sweden AB

Meddelandelån Sverige AB

NaNo Invest & Finans AB

Netlender Capital of Sweden AB

Northmill AB

Risicum AB

Sett Finans AB

Snabblån

Snabblån är lån på jämförelsevis små belopp, som kan beviljas snabbt och betalas ut på några timmar men som har höga avgifter och räntor.

Ett 50-tal bolag i Sverige sysslar med snabblån. Konsumentverket och Finansinspektionen har en viss tillsyn över bolagen. Konsumentverket ska kontrollera om kreditbolagen följer lagens krav på kreditupplysningar och har möjlighet att utfärda varningar och kan förelägga ett bolag att upphöra med sin låneverksamhet. Samtliga fjorton bolag som Konsumentverket granskat har fått en varning.

Snabblåneföretag ska registrera sig hos Finansinspektionen men behöver inget tillstånd. Enligt ett lagförslag från finansdepartementet ska reglerna ändras och tillsynen skärpas. Enligt förslaget ska företagen tvingas söka tillstånd hos Finansinspektionen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.