Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-27 20:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/bolagsskatt-het-fraga-pa-g20-mote-i-venedig/

EKONOMI

Bolagsskatt het fråga på G20-mötet i Venedig

Foto: Andreas Solaro/AFP

Bättre klimatpolitisk koordination och ett förslag till ett nytt globalt regelverk för hur stora multinationella bolag ska beskattas. Det är två tunga frågor på G20-mötet som inleds på fredag.

TT Text

USA:s utrikesminister Janet Yellen, en av huvudpersonerna på mötet, trycker vid ankomsten till mötesplatsen – i Venedig, Italien – särskilt på vikten av samordning när det gäller klimatpolitiken.

Uttalandet görs dagarna inför det att EU väntas presentera en ny koldioxidskatt, där importerade varor ska beskattas baserat på deras klimatavtryck.

Första fysiska G20-mötet under pandemin

Mötet är det första fysiska mötet mellan G20-ländernas finansministrar och centralbankschefer sedan pandemin bröt ut 2020.

Mötesplatsen är Venedig, Italien, och G20-länderna väntas ge sitt stöd till förslaget om nya regler för var och hur bolag ska beskattas, som så sent som för en vecka sedan fick klartecken av den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD:s medlemsländer.

I ett utkast till gemensamt uttalande från G20-länderna som Reuters har tagit del av kommer regeringarna från de ekonomiska tungviktarna även trycka på snabbare distribution av vaccin mot covid-19. Det väntas inga nya åtaganden på den fronten

Förslaget om en global miniminivå på bolagskatten fick stöd på ett G7-möte tidigare i år och skulle innebära ett golv på 15 procent i bolagsskatt – det vill säga över nivåer i länder som Irland, som locka till sig stora multinationella företag tack vare en lägre bolagsskatt än de flesta andra länder.

Enligt OECD:s ekonomer kan minimiskatten på 15 procent öka skatteintäkterna globalt med cirka 150 miljarder dollar.

Enligt diplomatkällor kommer diskussioner om hur skattereformen ska genomföras inledas på mötet i Venedig, med sikte på en slutlig uppgörelse på ett toppmöte i Rom i oktober.

Därefter väntas de nya skattereglerna ta omkring två år att få på plats.

Läs mer: Stjärnekonom tror skatteparadisen kan försvinna

Ämnen i artikeln

G20
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt