Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Bolagsverket ska stoppa ekonomisk brottslighet

Näringsminister Mikael Damberg och finansminister Magdalena Andersson.
Näringsminister Mikael Damberg och finansminister Magdalena Andersson. Foto: Jonas Eng

Kriminella företag ska klämmas åt redan innan de startat. Det hoppas regeringen som på måndagen beslutar att ge Bolagsverket utökade uppgifter för att bekämpa ekonomisk brottslighet. 

Temat brott och straff fortsätter vara ett hett tema i valrörelsen. På måndagen beslutar regeringen att Bolagsverket, som registrerar företag och tar emot årsredovisningar, ska bli mer aktivt i att bekämpa ekonomisk brottslighet. Förutom att registrera företag ska myndigheten också kontrollera dem. På så sätt hoppas man på ett tidigt stadium kunna komma åt företag som sysslar penningtvätt och annan ekonomisk brottslighet.

– Det som är livsnerven för den organiserade brottsligheten är ju pengarna, det är därför de håller på. Därför jobbar vi på olika sätt att komma åt pengarna, det här är ytterligare ett steg i det arbetet. Redan tidigare har bland annat Skatteverket fått ökade befogenheter att jobba mot ekonomisk brottslighet, säger Magdalena Andersson.

För Bolagsverket innebär förändringen att myndigheten startar en separat avdelning som jobbar med att spåra ekonomisk brottslighet redan vid registreringen av företag. 

– Ett bolag som registreras i syfte att hålla på med kriminell verksamhet ska stoppas redan innan det startas, säger Magdalena Andersson. 

Dessutom inleds ett samarbete med Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten.

– Vi har sett att det är väldigt effektivt när myndigheter samverkar och vi kan använda hela byråkratins verktygslåda tillsammans. Då blir det effektivt, säger Magdalena Andersson.

Som exempel tar hon de så kallade spritbussarna mellan Tyskland och Sverige. Där fick ett samarbete mellan flera olika myndigheter stopp på leveranserna. 

Magdalena Andersson har tidigare suttit i Bolagsverkets insynsråd och konstaterar att just kontroller inte varit en prioriterad fråga. 

– Då var det väldigt tydligt fokus på att ge bra service till företag, vilket man självklart ska ha. Men i efterhand kan man tycka att det inte var tillräckligt med fokus på de risker som fanns för att utnyttjas av kriminella. Nu vill vi att fokus är på båda sakerna. Det är självklart jätteviktigt med bra service till företagen, men man ska inte vara naiv.

Har Sverige varit naivt när det gäller ekonomisk brottslighet?

– Eftersom vi inte har jobbat strukturerat när det gäller den organiserade brottsligheten förut så har kriminella lärt sig utnyttja de smarta system vi byggt i Sverige. Så, ja, jag tror man har varit för slapp i de här frågorna tidigare. Men när myndigheter slår tillbaka och samverkar kan vi sätta dit de här elementen, säger näringsminister Mikael Damberg.

Magdalena Andersson och Mikael Damberg ser ekonomisk brottslighet som en stor anledning till de problem som finns i vissa förorter.

– Tro inte att de skjutningar, gänguppgörelser och den narkotikahandel som vi ser inte har med ekonomisk brottslighet att göra. Sättet att komma åt den typen av brottslighet i Sverige är att ge sig på pengarna, säger Mikael Damberg.

Att det från och med sista mars blir tillåtet att lämna in digitaliserade årsredovisningar hoppas regeringen också underlättar arbetet att hitta kriminella krafter. 

– Det öppnar helt nya möjligheter för att samordna och samköra uppgifter för att komma åt brottslighet, säger Mikael Damberg.

Framöver kan digital årsredovisning bli obligatorisk.

– Det här är bara första steget. Jag har bett Bolagsverket att komma med förslag när det kan bli obligatoriskt, säger Mikael Damberg

DN har tidigare i en serie artiklar avslöjat hur hål i det svenska systemet mot penningtvätt gjort Sverige till något av ett skattparadis för kriminella från hela världen. En rysk grupp kunde helt utan svenska myndigheters kontroll via en öde stuga i Västernorrland bedriva affärer. Ett problem var att bolagstecknarna inte kunde kontrolleras mot svenska register eftersom de saknade svenska personnummer. 

Det kommer inte regeringen åt genom att öka Bolagsverkets uppgifter. 

– Exakt den frågan vet jag inte om vi kommer åt med just det här förslaget. Men genom att myndigheter samverkar kommer man åt det, säger Mikael Damberg.

Fakta

Sverige förlorar miljarder varje år på ekonomisk brottslighet. 

Skattebrott och bokföringsbrott står för den största delen av ekonomisk brottlighet i Sverige. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.