Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Bolånare tvingas sälja först

Grafik: Anna-Lena Lindqvist
Sälj din gamla bostad innan du köper en ny. Annars kan banken kräva att du klarar kostnaderna för både den gamla och den nya bostaden under ett helt år – vilket i Stockholm kan innebära över 40.000 kronor i månaden.

Kravet på dubbel betalningsförmåga under ett helt år för att få lånelöfte gäller alla de 300.000 personer i hela landet som i dag är bolånekunder hos banken SEB. Och det gäller – åtminstone i det fall DN tagit del av – även om den bostad som ska säljas är både högt värderad, attraktiv och lättsåld.

– I praktiken blir det ju fullständigt omöjligt att köpa först och ­sälja sedan, vilket man helst gör, för att slippa riskera att stå bostadslös, suckar pappan i den tvåbarnsfamilj DN talat med.

Familjen har en attraktiv trea på Södermalm i Stockholm och vill flytta till en fyra i samma område. Fyran beräknas kosta cirka 6 miljoner kronor.

Sin trea räknar de med att kunna sälja på mindre än en månad. Därefter skulle de behöva fördubbla sitt nuvarande lån, till sammanlagt 4 miljoner. Men kravet på att klara kostnaden för båda lägenheterna motsvarar ett lån på cirka 8 miljoner kronor. Ihop med SEB:s villkor att låntagarna ska klara 7 procents ränta innebär det månatliga räntekostnader på 35 000 kronor, efter ränteavdrag. Till det kommer dubbla månadsavgifter. Totalt skulle då hushållet förväntas betala 43 000 kronor i månaden. Under ett år.

– Hur många klarar det? undrar pappan retoriskt.

Men så ser SEB:s generella policy ut, säger Eva Odefalk, pressansvarig på SEB.

– Jag kan tänka mig att det finns fall där man bedömer att lägenheten eller huset är så lättsålt att man räknar på en kortare period. Men den generella policyn för den som inte kan visa upp ett färdigt säljkontrakt är ett år, säger hon.

– Vi vill vara så försiktiga, just för att kunderna inte ska riskera att hamna i en situation de inte klarar av.

I realiteten innebär bankens ­policy att kunden först måste sälja, medger Eva Odefalk.

– Man får sätta tillträdet så pass långt fram att man också får tid att köpa.

Ingen av de andra storbankerna ställer lika hårda krav.

Nordea föredrar att kunderna börjat med försäljningen, säger Nordeas bolånechef Mikael Skytt.

– Men så går det ju sällan till i praktiken. Så vi gör en bedömning av om det som ska säljas är rimligt lättsålt. Vi tittar också på huruvida hushållet har råd med dubbelt boende, men inte under ett helt år.

Swedbanks kommunikationschef Peter Borsos framhåller att Stockholm fortfarande är en likvid marknad, där det går relativt fort att sälja.

– Väntetiden blir inte så lång att kunderna hamnar i en ohållbar ­situation.

Swedbanks Peter Borsos konstaterar att Swedbank ställer tuffare krav på bolånekunderna på orter där omsättningen på bostadsmarknaden är långsammare.

– Skulle marknaden i Stockholm börja gå ned är det möjligt att vi skärper kraven där också, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.